0 τρίτος αυτός τόμος περιέχει επιλογή κειμένων μου θεατρικής κριτικής και καλύπτει το χρονικό διάστημα από την αρχή της θεατρικής περιόδου 1989-1990 μέχρι το τέλος της περιόδου 1993-1994.
Το Σεπτέμβριο του 1989, με την αποδημία του Δάσκαλου Τάσου Λιγνάδη, μου προτάθηκε να καλύψω το έτσι κι αλλιώς μη αναπληρώσιμο κενό του στη στήλη θεατρικής κριτικής της εφημερίδας "Η Καθημερινή". `Ετσι, τα περισσότερα κείμενα του ανά χείρας τόμου πρωτοδημοσιεύθηκαν εκεί, όλα συνοδευμένα από ένα ιδιότυπο διαβατήριο: μια ελληνική, σύγχρονη ή παλαιότερη, ποιητική αναφορά κατά το δυνατόν σχετική προς το περιεχόμενο του εκάστοτε κρινόμενου έργου.
`Οσα κείμενα δεν φέρουν ποιητικό "μόττο" συνιστούν την κατά το ίδιο διάστημα συνεργασία μου με το λογοτεχνικό περιοδικό "Η Λέξη" των Θ. Θ. Νιάρχου και Α. Φωστιέρη, συνεργασία της οποίας οι παλαιότερες καταθέσεις είχαν απαρτίσει το σώμα των δύο πρώτων τόμων "Η κρίση του θεάτρου, 1976-1984" και "Η κρίση του θεάτρου, Β`, 1984-1989", στις εκδόσεις "Καστανιώτη" και "Εστίας", αντιστοίχως.
`Οπως θα παρατηρήσει ο αναγνώστης, οι κριτικοί σχολιασμοί έγειραν και πάλι "μεροληπτικά" προς τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, ξένου, ιδίως κλασικού, δραματολογίου και νεοελληνικού έργου. ελληνικό και ξένο μπουλοάρ παρίστανται δειγματοληπτικά, ενώ για την επιθεώρηση αναδημοσιεύεται από τον α` τόμο εμπλουτισμένο ένα εκτεταμένο άρθρο αναφερόμενο στους σημαντικότερους μεταπολεμικούς εκπροσώπους της μέχρι τις μέρες μας.
Τα κείμενα της "Καθημερινής" κόσμησε και διακόσμησε με το παραδοσιακό πενάκι της η `Ελλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου. Και απ` αυτή τη θέση την ευχαριστώ.
Γιάννης Βαρβέρης, 6/1994