Η τριλογία `Η Κοινωνιολογία στην Ελλάδα Σήμερα` καλύπτει χρονολογικά μια εποχή (αυτή που αποκαλούμε σύγχρονη) που εκτείνεται από τα τέλη της δεκαετίας του `50 μέχρι το τέλος του 20ού αιώνα. Στα πλαίσιά της, και ειδικότερα στα πλαίσια δύο περιόδων της με ιδιαίτερα πολιτισμικά και πολιτικά γνωρίσματα η κάθε μία τους (της πρώτης περιόδου - δεκαετία `60 μέχρι και δεκαετία του `70 και της δεύτερης - δεκαετίες του `80 και `90, βλ. παρακάτω II), δραστηριοποιήθηκαν οι έλληνες και οι ελληνίδες κοινωνιολόγοι στον τόπο μας, δημιουργώντας τη σύγχρονη κοινωνιολογική μας παράδοση, ως πρωταγωνιστές της μεταπολεμικής ιστορίας της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα.
Οι τρεις τόμοι της τριλογίας μας, που είδαν διαδοχικά το φως της δημοσιότητας χάρις στην ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων Παπαζήση, αποτελούν έτσι μια ενότητα: συνολικά συγκεντρώνονται σε αυτούς βιογραφίες και κείμενα 114 ελλήνων και ελληνίδων κοινωνικών επιστημόνων με διδακτορικό, οι οποίοι καλλιεργούν σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο την κοινωνιολογία στον τόπο μας, κατά κύριο λόγο, με τη διδασκαλία, με την έρευνα ή/και τις δημοσιεύσεις τους.
Τις βιογραφίες τους (εκτός από τρεις) συνέταξαν οι ίδιοι οι συγγραφείς. Στην κάθε βιογραφία αναφέρονται κατά κανόνα, χρόνος και τόπος γέννησης, χρόνος και τόπος (σε ποιο πανεπιστήμιο, ποιας χώρας) των πανεπιστημιακών τους σπουδών, όπως και της απόκτησης του διδακτορικού, επιστημονική και επαγγελματική σταδιοδρομία (με ημερομηνίες και προσδιορισμό των αντιστοίχων θέσεων ή θέσης μέσα στην πορεία του χρόνου), τα κυριότερα επιστημονικά ενδιαφέροντα και οι κυριότερες δημοσιεύσεις.
Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η κάθε βιογραφία σταματάει την εποχή που ολοκληρώθηκε η συλλογή του υλικού για τη δημοσίευση του κάθε αντίστοιχου τόμου. Έτσι, η επιστημονική και επαγγελματική διαδρομή των κοινωνιολόγων που παρουσιάζονται στον πρώτο τόμο (1987) περιγράφεται φυσικά μέχρι το 1987· για όσους παρουσιάζονται στο δεύτερο τόμο (1997) η περιγραφή αυτή έχει ως όριο το 1996 και βέβαια όσοι περιλαμβάνονται στον παρόντα τόμο (2001) μας πληροφορούν για την εξέλιξή τους μέχρι το 2000. Τούτο σημαίνει ότι ο μελετητής που θα ενδιαφερθεί π.χ. να μάθει ποια ήταν η εξέλιξη των κοινωνιολόγων του Α` τόμου από το 1987 μέχρι σήμερα θα πρέπει να αντλήσει πρόσθετες πληροφορίες για τη μετέπειτα πορεία τους και τα μετέπειτα έργα τους. Θα ήταν βέβαια χρήσιμο να κυκλοφορήσει ένα πλήρες Who is Who των ελλήνων και των ελληνίδων κοινωνιολόγων στην αρχή του 21ου αιώνα, έργο που θα μπορούσε ίσως να αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
Ο κάθε τόμος της τριλογίας μας, η οποία ως σύνολο φωτίζει την κατάσταση της κοινωνιολογίας στην Ελλάδα το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (ιδίως από τα τέλη της δεκαετίας του `50 μέχρι το 2000), καλύπτει μια συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. [. . .]
[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]