Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-303-133-8
Στοχαστής, Αθήνα, 2004
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 282 σελ.
Περιγραφή

Ο Φρανσουά Γκιζό στο έργο του "Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη" σκιαγραφεί τα γνωρίσματα και τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πολιτισμού με τρόπο αυθεντικό, περισπούδαστο και φιλοσοφικό. Τα δεκατέσσερα μαθήματα που περικλείουν την ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αποτελούν ουσιαστικά δεκατέσσερεις πίνακες ιστορίας.
Ο μελετητής, συνοπτικά, χωρίς να περιχαρακώνεται στα στενά όρια μιας απλής ονοματολογίας, περιγράφει με ευγλωττία και ευρυμάθεια τα σπέρματα τα οποία διαμόρφωσαν τις στοιχειακές αρχές που συνιστούν το κοινωνικό σύστημα της Ευρώπης, το έδαφος που εκκόλαψε αυτές τις αρχές, τους καρπούς που απέδωσαν, ωφέλιμους ή βλαβερούς και τέλος τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την συγχώνευση ή την αντίθεση των διάφορων αυτών αρχών, συνθέτοντας ένα λαμπρό έργο σε πλήρη ενότητα.
Ο Γκιζό στην ιστορία του πολιτισμού του, εκθέτει πολλά από τα μεγάλα γεγονότα που άσκησαν σημαντική επίδραση στα πεπρωμένα της Ευρώπης όπως μεταξύ άλλων, οι σταυροφορίες, η μεταρρύθμιση, η επανάσταση της Αγγλίας κ.ά. Κάθε ιστορικό του κεφάλαιο προβάλλεται σαν η προσωπογραφία ενός μεγάλου και σημαντικού γεγονότος, χωρίς βέβαια να παραλείπονται και τα επιμέρους γεγονότα ή λεπτομέρειες που σχηματίζουν ένα έργο συμπαγές και σφαιρικό στο σύνολό του, ένα μάθημα ιστορίας, πολιτικής και ηθικής.
Κατά συνέπεια, από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την εισβολή των βαρβάρων, από την φεουδαλική αριστοκρατία, από την Εκκλησία, από τις ελεύθερες πόλεις ή κοινότητες και από την βασιλεία μέχρι την σύγχρονη εποχή, η κυρίαρχη σκέψη του συγγραφέα είναι η "ανάγνωση" της ιστορίας μέσα από τη μελέτη της πολιτικής, δηλαδή των σχέσεών μας με τους ομοίους μας και εκείνων των κανόνων που η εκπλήρωσή τους μπορεί να αναδείξει την ουσία του πολιτισμού.
Ιστορικά, η συγχώνευση όλων αυτών των στοιχείων παρήγαγε την κοινωνία της Ευρώπης όπως την βλέπουμε σήμερα, αναδεικνύοντας ακριβώς την ουσία του πολιτισμού της που συνίσταται, κατά τον συγγραφέα, στην τελείωση των ατόμων και στην βελτίωση της κοινωνικής κατάστασης των πραγμάτων.
Από αυτή την άποψη, το έργο του Γκιζό είναι ένα έργο ειρήνης, ένα δώρο προς την ανθρωπότητα. Ταυτόχρονα όμως, ως σκοπός και ως αποτέλεσμα "Η ιστορία του πολιτισμού στην Ευρώπη" γραμμένη από ένα πνεύμα ανήσυχο, πρωτοπόρο και με οξύνοια μετατρέπεται στα χέρια του απλού αναγνώστη, του ιστορικού, του λογίου, του φιλοσόφου, του σύγχρονου Ευρωπαίου πολίτη σε ένα επίκαιρο ανάγνωσμα που προσφέρει ταυτόχρονα γνώση απόλαυση και παιδεία.

Σημείωμα του Εκδότη
Πρόλογος του Μεταφραστή της αγγλικής έκδοσης
Πρόλογος του Συγγραφέα στην έκτη έκδοση
Χρονολόγιο Φρανσουά Γκιζό 1787-1874
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
ΠΡΩΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Ενότητα του αρχαίου πολιτισμού
ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Όλα τα συστήματα αξιώνουν νομιμότητα (legimite)
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Αναγκαία συμμαχία συμβάντων και δογμάτων
ΠΕΜΠΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Η θρησκεία είναι μια αρχή συνένωσης
ΕΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Διαχωρισμός των κυβερνώντων και των κυβερνωμένων μέσα στην Εκκλησία
ΕΒΔΟΜΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Συγκριτικός πίνακας της κατάστασης των κοινοτήτων τον 12ο και τον 18ο αιώνα
ΟΓΔΟΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Ματιά στη γενική ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού
ΕΝΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Σημαντικός ρόλος της βασιλείας στην ιστορία της Ευρώπης και του κόσμου
ΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Απόπειρες για συμφιλίωση και κοινή ζωή και δράση, στην ίδια κοινωνία, υπό την αυτή κεντρική εξουσία, των διάφορων κοινωνικών στοιχείων της σύγχρονης Ευρώπης
ΕΝΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του 15ου αιώνα - Προοδευτική συγκεντροποίηση λαών και κυβερνήσεων
ΔΩΔΕΚΑΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Δυσκολία να ξεδιαλύνουμε τις γενικές γραμμές στη σύγχρονη ιστορία
ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Γενικός χαρακτήρας της επανάστασης στην Αγγλία
ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΑΘΗΜΑ
Αντικείμενο του μαθήματος - Διαφορά και ομοιότητα ανάμεσα στην πορεία του πολιτισμού της Αγγλίας και του πολιτισμού της ηπειρωτικής Ευρώπης

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:32