Η θέληση για δύναμη
Der Wille zur Macht (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-288-199-6
Βάνιας, Θεσσαλονίκη, 4/2008
Σειρά: Άπαντα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γερμανική
€ 31.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 1,245 γρ., 799 σελ.
Περιγραφή

"Η θέληση για δύναμη" εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1901, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Φρίντριχ Νίτσε, με επιμέλεια της αδελφής του, Ελίζαμπετ Φέρστερ-Νίτσε. Όπως λέει ο Βάλτερ Κάουφμαν, στην αγγλική μετάφραση του έργου που έκανε μαζί με τον Ρ. Χόλινγκντεϊλ (Tbe Will to Power, Νέα Υόρκη, 1967), το βιβλίο αυτό είναι μια επιλογή από τις σημειώσεις του Νίτσε, που γράφτηκαν από το 1883 ως το 1888. Ο συγγραφέας δεν είχε την πρόθεση να εκδώσει τις σημειώσεις αυτές υπό τη μορφή που τις έχουμε σήμερα, και η οργάνωση και η αρίθμησή τους δεν είναι δικές του. Γι` αυτούς τους λόγους, το βιβλίο δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ολοκληρωμένα και επεξεργασμένα έργα του φιλοσόφου, παρά το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει, αν διαβαστεί παράλληλα με τα έργα της ωριμότητάς του, από το "Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα" και εξής.
Φυσικά, ο ίδιος ο Νίτσε είχε σχεδιάσει να γράψει ένα βιβλίο μ` αυτόν τον τίτλο - πράγμα που φαίνεται πολλές φορές στα χειρόγραφα του. Σε αρκετά από τα σχέδια του βιβλίου υποδεικνύει ως υπότιτλο το "Απόπειρα για μια επαναξιολόγηση όλων των αξιών". Λίγο αργότερα σκέφτηκε να γράψει ένα αναλυτικότερο (δηλαδή λιγότερο αφοριστικό) βιβλίο με τον τίτλο "Επαναξιολόγηση όλων των αξιών", όπου το πρώτο από το τέσσερα βιβλία που θα το απάρτιζαν θα ήταν ο "Αντίχριστος" (που γράφτηκε το φθινόπωρο του 1888).
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου από την αδελφή του (1901) αποτελούνταν από 483 σημειώσεις. Το 1904, στον τελευταίο τόμο της βιογραφίας του αδελφού της που έγραψε η ίδια, πρόσθεσε, εν είδει παραρτήματος, άλλες 200 σελίδες με σημειώσεις του φιλοσόφου. Το 1906, στην πρώτη έκδοση των απάντων του Νίτσε, εμφανίστηκε μια νέα εκδοχή της "Θέλησης για δύναμη" σε δύο τόμους: το καινούριο υλικό αναμείχτηκε με το παλιό, και ο συνολικός αριθμός των σημειώσεων ανήλθε σε 1.067. [...]

(από το σημείωμα του μεταφραστή)

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ
Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ
ΠΛΑΝΟ
Ι. ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΣ
ΙΙ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΜΗΔΕΝΙΣΜΟΥ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΥΨΙΣΤΩΝ ΑΞΙΩΝ
Ι. ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ
ΙΙ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ
ΙΙΙ. ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
ΤΡΙΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΑΡΧΕΣ ΜΙΑΣ ΝΕΑΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Ι. Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΩΣ ΓΝΩΣΗ
ΙΙ. Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
ΙΙ. Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΤΟΜΟ
IV. Η ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΩΣ ΤΕΧΝΗ
ΤΕΤΑΡΤΟ ΒΙΒΛΙΟ. ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΡΟΦΗ
Ι. ΙΕΡΑΡΧΙΑ
ΙΙ. ΔΙΟΝΥΣΟΣ
ΙΙΙ. Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Add: 2014-01-01 00:00:00 - Upd: 2021-03-17 18:26:31