«Ήταν ένα καυτό καλοκαίρι, το έδαφος ήταν ξερό, και τα στρατεύματα καθώς βάδιζαν σήκωναν ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης». Η πορεία διήρκεσε όλο το πρωί. Το απόγευμα, κάτω από έναν ήλιο που έκαιγε ακόμα, οι μονάδες παρατάχθηκαν γύρω από τα λάβαρά τους, και στις προκλητικές κραυγές των βαρβάρων απαντούσαν με το βαθύ βρυχηθμό του barritus, χτυπώντας ρυθμικά τις λόγχες πάνω στις ασπίδες τους. Ένας τρομαχτικός βρυχηθμός απλώθηκε σε ολόκληρη την πεδιάδα. Και ξαφνικά, η κατάσταση κλιμακώθηκε».
Ο διάσημος Ιταλός ιστορικός Alessandro Barbero αφηγείται τη μάχη της Αδριανούπολης, όλα όσα προηγήθηκαν καθώς επίσης και τις συνέπειές της. Εγχείρημα το οποίο δεν ήταν διόλου εύκολο: η Αδριανούπολη δεν υπήρξε λιγότερο καθοριστική από το Βατερλό ή το Στάλινγκραντ. Η 9η Αυγούστου 378 μ.Χ., η Ημέρα των Βαρβάρων άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της στην παγκόσμια Ιστορία.
Στα Βαλκάνια, την εσχατιά της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, κορυφώθηκε η μακρόχρονη σύγκρουση μεταξύ των βαρβάρων και των Ρωμαίων. Οι Γότθοι, ένας λαός κυνηγημένος από μια γη ρημαγμένη από τον πόλεμο. Ο ποταμός Δούναβης, ένα εύθραυστο και πλημμελώς φυλασσόμενο σύνορο. Μια διεφθαρμένη αυτοκρατορία, μια καταστροφική ήττα.
Το βιβλίο πλαισιώνεται από την έξοχη εικονογράφηση, 22 εικόνες και δύο χάρτες, του σπουδαίου Ιταλού καλλιτέχνη Sergio Toppi.