H αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-85138-7-7
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 388 σελ.
Περιγραφή

Οι μελέτες που συμπεριλαμβάνονται στον παρόντα τόμο των πρακτικών του Β΄ Διεθνούς Συνεδρίου για τους πρώτους Μαυροκορδάτους συμπληρώνουν την εικόνα που είχε διαμορφωθεί από τα πρακτικά του πρώτου συνεδρίου («Πρώιμος Διαφωτισμός στην Εποχή των Πρώτων Μαυροκορδάτων – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και Νικόλαος»). Οι δύο αυτές συναγωγές μελετών αποτελούν μια από τις σημαντικότερες συμβολές στη βιβλιογραφία, όχι μόνο για τους πρώτους Μαυροκορδάτους, αλλά και για την εποχή από το τέλος του 17ου ως το μέσο του 18ου αιώνα. Ο παρών τόμος, με τίτλο «Η αυγή της νεοτερικότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη – Αλέξανδρος ο εξ Απορρήτων και οι ηγεμόνες Μολδοβλαχίας Νικόλαος και Κωνσταντίνος», περιέχει δεκατέσσερις συνολικά μελέτες, μερικές από αυτές καθαρά ιστορικές, άλλες βιογραφικές, άλλες που αφορούν πορτρέτα και απεικονίσεις των Μαυροκορδάτων, χειρόγραφες και έντυπες μορφές των έργων τους, προσεγγίσεις σε λογοτεχνικά, δοκιμιακά και ιστορικά κείμενά τους, συγκρίσεις των έργων τους με έργα άλλων συγγραφέων (ελληνόφωνων και ξένων), αλλά και τοποθέτηση του έργου τους στο ευρύτερο πλαίσιο της ευρωπαϊκής «πρώιμης νεοτερικότητας».

Ο τόμος των πρακτικών περιλαμβάνει συγκεκριμένα τις εξής εισηγήσεις:
—Στέση Αθήνη – Γιάννης Ξούριας, «Ερευνητική συγκομιδή για τους πρώτους Μαυροκορδάτους και την εποχή τους»
—Δημήτρης Γ. Αποστολόπουλος, «Για τα νεανικά καμώματα του Αλέξανδρου»
—Άννα Ταμπάκη, «Το μεταφραστικό εγχείρημα στο πλαίσιο της πρώιμης νεωτερικότητας. Μια αποτίμηση»
—Jacques Bouchard, «Ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος Πινδαρικός ποιητής»
—Μάχη Παΐζη-Αποστολοπούλου, «Ο Αλέξανδρος και ο Νικόλαος Μαυροκορδάτος στις εξαρχίες της Χίου»
—Χαρίτων Καρανάσιος, «Έργα, εκδόσεις και χειρόγραφα των Μαυροκορδάτων»
—Μαρία Αθ. Χουλιάρα, «Η έννοια της φιλίας στα “Φροντίσματα” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου και στην “Επιστολή περί φιλίας” του Ευγένιου Βούλγαρη»
—Δημήτρης Ηλ. Τζελέπης, «“Τὰ δὲ συγγεγραμμένα [...] μετὰ σπουδῆς ἀνέγνων”: αναζητώντας τις πηγές των “Ῥωμαϊκῶν” του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου του “ἐξ Ἀπορρήτων”»
—Αλέξανδρος Κατσιγιάννης, «Ο κύκλος του Νικολάου Μαυροκορδάτου και η συλλογή χειρογράφων D’ Orville στη Βοδληιανή Βιβλιοθήκη της Οξφόρδης»
—Στέση Αθήνη, «Δημήτριος Προκόπιος Πάμπερης: μια παραγωγική θητεία στην αυλή του Ν. Μαυροκορδάτου»
—Αναστασία Νικολάου, «Βυζαντινές απηχήσεις στο έργο του Ν. Μαυροκορδάτου “Περὶ γραμμάτων σπουδῆς καὶ βιβλίων ἀναγνώσεως”»
—Θεοδώρα Γρηγοριάδου, «Ν. Μαυροκορδάτος και “ἡ τῶν Λουκιανοῦ λόγων ἀνάγνωσις”»
—Νίκος Μαυρέλος, «Τα “Φιλοθέου Πάρεργα” και η ευρωπαϊκή Πρώιμη Νεοτερικότητα»
—Βασίλειος Ν. Μακρίδης, «Απεικονίσεις του Αλεξάνδρου Μαυροκορδάτου του εξ Απορρήτων: Προβλήματα έρευνας και νεώτερα στοιχεία»
—Tudor Dinu, «Απεικονίσεις του Νικόλαου και του Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου στις εκκλησίες της Βλαχίας και της Μολδαβίας»