58 π.Χ.: Οι Ελβετοί μεταναστεύουν στη Γαλατία μέσα από τα εδάφη των Αιδούων, συμμάχων των Ρωμαίων. Απωθούνται από τον Καίσαρα αλλά διασχίζουν τα εδάφη των Σηκουανών και τα λεηλατούν. Ο Καίσαρας συγκρούεται με τους Ελβέτιους στον ποταμό Αράρη και τους συντρίβει.
Καλοκαίρι 58 π.Χ.: Οι Σουηβοί του Αριόβιστου επεκτείνονται στη Γαλατία και απειλούν τους Γαλάτες. Οι αρχηγοί τους ζητούν βοήθεια από τον Καίσαρα ανοίγοντας, άθελα τους, τις πύλες της Κολάσεως για τους ίδιους. Ο Καίσαρας αρπάζει την ευκαιρία για να κατακτήσει τη Γαλατία και να αναδειχθεί ανώτατος διοικητής των ρωμαϊκών στρατευμάτων στο εξωτερικό. Συντρίβει τους Σουηβούς και εγκαθίσταται με τον στρατό του στη Γαλατία.
57 π.Χ.: Οι Βέλγες συμμαχούν με άλλα γαλατικά φύλα φοβούμενοι τον διαχειμαζόμενο ρωμαϊκό στρατό στη Γαλατία. Αλλά, ο Καίσαρας κινείται πρώτος, τους συντρίβει και υποτάσσει τα γύρω φύλα. Κατακτά και τα φύλα της ακτής του Ατλαντικού.
Φθινόπωρο 57 π.Χ.: Οι Ρωμαίοι διασφαλίζουν τον έλεγχο των Άλπεων εκδιώκοντας τα γύρω γαλατικά φύλα.
56 π.Χ.: Ο Καίσαρας συντρίβει στη θάλασσα τον ναυτικό λαό των Αρμορικανών και ο Πόπλιος Κράσσος υποτάσσει την Ακουιτανία.
55 π.Χ.: Ο Καίσαρας κατασκευάζει γέφυρα στον Ρήνο και εισβάλει στη Γερμανία καταστρέφοντας χωριά και καλλιέργειες. Συντρίβει δύο γερμανικά φύλα, τους Ουσίπους και τους Τεντερίτες. Επιστροφή στη Γαλατία. Πρώτη απόβαση των Ρωμαίων στη Βρετανία, σύγκρουση με τα τοπικά φύλα και επιστροφή στη Γαλατία.
54 π.Χ.: Δεύτερη απόβαση των Ρωμαίων στη Βρετανία, σκληρές συγκρούσεις με τους Βρετανούς και προέλαση ως τον Τάμεση. Συνθηκολόγηση των Βρετανών.
54 - 52 π.Χ.: Εξεγέρσεις σ’ όλη τη Γαλατία εναντίον των Ρωμαίων. Σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των γαλατικών φύλων και του ρωμαϊκού στρατού. Βαριά ήττα του Καίσαρα στη Ζεργκόβια, αλλά εν τέλει, αναδεικνύεται θριαμβευτής στην πολιορκία της Αλέσια επί του Βερκιγγετόριξ, του μεγάλου ηγέτη των Γαλατών και καθυποτάσσει οριστικά τη Γαλατία.
Τα γεγονότα αυτά περιλαμβάνονται στο έργο De bello Gallico, την μετάφραση του οποίου στα ελληνικά αποδίδει το παρόν βιβλίο, ένα ιστορικό έργο επτά βιβλίων όπου ο Ιούλιος Καίσαρας διηγείται τους νικηφόρους πολέμους του κατά των Γαλατών (58 π.Χ. - 52 π.Χ.). μέσα από τις αναφορές που συνέτασσε μαζί με τους διοικητές του για να τις στείλει στη Σύγκλητο, η οποία επόπτευε τη δραστηριότητα των ανθυπάτων όπως ο Καίσαρας.