Ο κατοχικός εμφύλιος στην Μακεδονία (1942-1944) και οι τρεις Παπαδόπουλοι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-259-5
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 12/2022
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 10.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
400 σελ.
Περιγραφή

Η γερμανική κατοχή ξεκίνησε σε μια Ελλάδα αντιθέσεων και πολιτικών αντιπαραθέσεων με κυνήγι μαγισσών σε εξέλιξη, όσων θεωρούνταν κομμουνιστές. Η «δαιμονοποίηση» των πολιτών γινόταν βάση νόμου και οι συλλήψεις, καταδίκες και εξορίες ήταν μια καθημερινή εφαρμογή του. Η ίδια κοινωνία που στιγμάτιζε με ευκολία και κατηγοριοποιούσε αυτούς τους ανθρώπους, είχε στιγματίσει και τα κύματα προσφύγων που έρχονταν ξεριζωμένοι από την Μικρά Ασία και την Θράκη, αποκαλώντας με απαξιωτικά «επίθετα» που πρόσβαλαν την ελληνικότητά τους. Οι στιγματισμένοι ως μη Έλληνες «δαίμονες» και πρόσφυγες θα επιλέξουν τις δικές τους διαδρομές που θα οδηγήσουν σε εμφύλια σύγκρουση.

Η νέα μελέτη του Ανδρέα Βενιανάκη για τους τρεις ηγέτες του δωσιλογικού ΕΕΣ ολοκληρώνει μια ερευνητική περίοδο για κάποιες από τις άγνωστες πλευρές της γερμανικής Κατοχής στον χώρο της Μακεδονίας. Ποιοι ήταν οι τρεις Παπαδόπουλοι; Γιατί και πώς έδρασαν εναντίον του ΕΛΑΣ και συνεργάστηκαν με τις γερμανικές αρχές Κατοχής; Πως εξελίχθηκαν οι τοπικές εμφύλιες διαμάχες; Ποιος ήταν ο ρόλος του ΚΚΕ και των αξιωματικών; Αυτά είναι τα θεμελιώδη ερωτήματα, στα οποία επιχειρεί –και δίνει– απαντήσεις. Μέσα από τη διασταύρωση πλήθους πρωτογενών και μεταξύ τους αντικρουόμενων πηγών, αλλά και συνεντεύξεων ξεδιαλύνει βήμα προς βήμα τον μίτο της κατοχικής Αριάδνης στη Μακεδονία και περιγράφει εκτενώς άγνωστα γεγονότα του κατοχικού Εμφυλίου.

«Με τις νηφάλιες και καλά τεκμηριωμένες μελέτες του ο Ανδρέας Βενιανάκης

συμβάλλει περαιτέρω στη διερεύνηση του κατοχικού Εμφυλίου και εμπλουτίζει ση-

μαντικά τις γνώσεις μας. Οι αναγνώστριες και αναγνώστες θα έχουν την ευκαιρία

να το διαπιστώσουν μέσα από τις σελίδες και του παρόντος βιβλίου».

Βάιος Καλογρηάς (Από τον Πρόλογο του βιβλίου)

«Μετά το βιβλίο για το βίο και την πολιτεία του Δάγκουλα, ενός κορυφαίου δωσίλογου με πολύ αιματηρή δράση και τη διερεύνηση του ρόλου των μυστικών γερμανικών υπηρεσιών στην συγκρότηση των ένοπλων σωμάτων στην υπηρεσία του κατακτητή, καθώς και το επόμενο για την οικονομική δράση των συνεργατών των Ναζί στην κατεχόμενη Θεσσαλονίκη, έχουμε στα χέρια μας το παρόν πόνημα με στοιχεία αφενός της συγκρότησης του ΕΕΣ και αφετέρου τις πολύπλοκές συνθήκες και σχέσεις που δημιουργήθηκαν στην μακεδονική ύπαιθρο και καθόρισαν την ένταξη των πολιτών στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα. Παράλληλα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά λεπτομέρειες και άγνωστα στιγμιότυπα εκείνων των αιματηρών συγκρούσεων που η μνήμη τους είχε διασωθεί μόνο στις προφορικές αφηγήσεις των επιγόνων. Ο Βενιανάκης με την επιμονή και τη μέθοδο ενός ώριμου ερευνητή συνέλεξε τις πληροφορίες και μέσα από μεθοδική επεξεργασία τις παρουσιάζει στον ερευνητή, αλλά και στον απλό αναγνώστη που θέλει να εμβαθύνει και να κατανοήσει τις υπόγειες διεργασίες».

Βλάσης Αγτζίδης (Από το Προλογικό Σημείωμα του βιβλίου)

O Ανδρέας Βενιανάκης ερευνητής-συγγραφέας ασχολείται εδώ και χρόνια με την μελέτη της Νεότερης Ιστορίας και ειδικότερα με την γερμανική κατοχή στην Κεντρική Μακεδονία. Έχει γράψει δύο βιβλία με τίτλο: Δάγκουλας ο "δράκος" της Θεσσαλονίκης. Συμβολή στην Ιστορία των ταγμάτων ασφαλείας επί κατοχής (1941-1944) που εκδόθηκε το 2016 από τις εκδόσεις Επίκεντρο, Ποντάροντας στην Γερμανική Ρουλέτα. Καζίνο και πράκτορες στην κατοχική Θεσσαλονίκη (1941-1944), που εκδόθηκε το 2020 από τις εκδόσεις Επίκεντρο.