Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επικοινωνούν, συμμετέχουν, εργάζονται και εκπαιδεύονται. Δημιουργούν νέες προηγμένες θέσεις εργασίας, ενισχύουν την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα και συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας του SARS-CoV-2, αποδίδει μεγάλο βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των κρατών μελών και στην ενοποίηση τους σε ενιαία ψηφιακή αγορά. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται με μεγάλη ταχύτητα στην κοινωνία και την οικονομία και τις επηρεάζει σχεδόν καθολικά με ποικίλους και αλληλένδετους τρόπους. Πλέον, σχεδόν όλες οι δραστηριότητες απαιτούν κάποιες ψηφιακές δεξιότητες.
Οι Δημόσιες Διοικήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλούνται να εφαρμόσουν μια ανθρωπο-κεντρική ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που να σέβεται τις κοινωνικές διαφορές και να διασφαλίζει την προώθηση των βασικών ευρωπαϊκών αξιών, όπως είναι η δημοκρατία, η εξάλειψη των διακρίσεων, το κράτος δικαίου, η ελευθερία του λόγου και ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής.
Το βιβλίο αυτό απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές τμημάτων που έχουν εντάξει την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό στο πρόγραμμα σπουδών τους, καθώς και σε όσους ασχολούνται, επιθυμούν να ασχοληθούν ή απλά να ενημερωθούν για τον συντελούμενο κοινωνικό και οικονομικό μετασχηματισμό με όχημα τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Ο Δημήτρης Γ. Καπόπουλος κατέχει Διδακτορικό Δίπλωμα στην Πληροφορική από το τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Από το ίδιο Πανεπιστήμιο έχει λάβει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Πληροφορική & Επιχειρησιακή Έρευνα καθώς και Πτυχίο Μαθηματικών. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές. Προΐσταται του τμήματος Πληροφοριακών Συστημάτων Ανοικτής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είναι συντονιστής σχετικών ομάδων εργασίας. Διδάσκει Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης. Υπήρξε στέλεχος πληροφορικής στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και επιστημονικός συνεργάτης στο ΤΕΙ Αθήνας. Πρωτύτερα είχε εργαστεί επί μακρόν σε ομάδα ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων υγείας. Έχει συγγράψει δύο βιβλία και πολλά άρθρα σε διεθνή περιοδικά.