Τετράδιο Πιέρ Εμμανυέλ
Cahier Pierre Emmanuel
Κυκλοφορεί
Ευθύνη, Αθήνα, 7/1980
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 9.05 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
25 x 16 εκ, 440 γρ, 218 σελ.
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

O τόμος αυτός εγκαινιάζει μια νέα σειρά "Τετραδίων". Με την πρώτη σειρά, η "Ευθύνη", Φυλλάδιο Νεοελληνικού Προβληματισμού, επιδιώκει να συγκροτήσει μια ιδεατή πινακοθήκη των σπουδαιότερων φυσιογνωμιών του Νέου Ελληνισμού. Με την δεύτερη ετούτη σειρά επιθυμεί να αναγνωρίσει και να τιμήσει τους μεγάλους Ευρωπαίους συγγραφείς του αιώνα μας που το έργο τους δεν είναι τόσο γνωστό στην Ελλάδα.

Απώτερος σκοπός μας, όχι μόνο η βαθειά γνωριμία του πνευματικού θησαυρού άλλων χωρών άλλα και η συνειδητοποίηση, και με τον τρόπο αυτό, της πνευματικής κοινότητας των ευρωπαϊκών λαών, κοινότητας ιδεών, πνευματικών επιτευγμάτων και οραμάτων, για μια ζωή αυθεντικά ελεύθερη κι αξιοβίωτη, στα μέτρα του ανθρώπινου προσώπου.

Ο Πιέρ Εμμανυέλ, από χρόνια, στέκεται στην κορυφογραμμή της πνευματικής Ευρώπης. Με το ποιητικό και στοχαστικό του έργο εξαντλεί τις πιο μυστικές και λησμονημένες δυνατότητες του ποιητικού λόγου. Με τον βαθύ και θρησκευτικά νοηματισμένο οίστρο του διανοίγει για τον άνθρωπο την μήτρα των μυστηρίων της ύπαρξης. Είναι ποιητής-οραματιστής, ποιητής-ιερουργός, ποιητής-μύστης· και είναι στοχαστής σπάνιας γενναιότητας κι ευκρίνειας, που με τρόπο σοφό αγγίζει την άρρητη ουσία του ανθρώπου, προβαίνοντας σ` εμβαθύνσεις κι αναγωγές που με την αποκαλυπτική τους αστραπή, μας αφήνουν συγκλονισμένους.

Η ευρωστία του έργου του, η καθαρότητα του πρόσωπου του, η τιμιότητα της πολιτείας του, ο γνήσιος φιλελευθερισμός του μας τον δείχνουν μεγάλο φίλο και πνευματικά συγγενή, ενώ η σταθερή και γόνιμη προσέγγισή του στον κόσμο των ελληνικών συμβόλων, του κάνουν οικείο μας και συμμέτοχο μιας παράδοσης που είναι της Ευρώπης όλης η παράδοση.

Τιμούμε δίκαια τον Πιέρ Εμμανυέλ, κορυφαίο ποιητή του αιώνα μας και μεγάλο στοχαστή του ανθρώπινου μυστηρίου, και με τον τόμο αυτό προτρέπουμε τους Έλληνες να τον γνωρίσουν. Τον ευχαριστούμε θερμά που έδωσε την συγκατάθεσή του για ν` ανθολογήσουμε το έργο του· ευχαριστούμε τον καθηγητή Jean Onimus για την συγγραφή αυτής της ειδικής για μας Εισαγωγής και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών για την ολοπρόθυμη συμμετοχή του στην αψεγάδιαστη εμφάνιση του "Τετραδίου" αυτού.