Εγκεφαλική ασυμμετρία και συμπεριφορά
Αποκαλύπτοντας τα μυστήρια της αριστεροχειρίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-602-489-4
Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις Α.Ε., Θεσσαλονίκη, 6/2025
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 30.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 700 γρ, 320 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να εξετάσει διεξοδικά το φαινόμενο της εγκεφαλικής ασυμμετρίας, της εξειδίκευσης δηλαδή των εγκεφαλικών ημισφαιρίων για διαφορετικές λειτουργίες, καθώς και τις επιδράσεις της στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων, την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών ή άλλων διαταραχών και γενικότερα στη συμπεριφορά του ατόμου.
Περιγραφή
Το βιβλίο αυτό επιχειρεί να εξετάσει διεξοδικά το φαινόμενο της εγκεφαλικής ασυμμετρίας, της εξειδίκευσης δηλαδή των εγκεφαλικών ημισφαιρίων για διαφορετικές λειτουργίες, καθώς και τις επιδράσεις της στην ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων, την εμφάνιση νευροαναπτυξιακών ή άλλων διαταραχών και γενικότερα στη συμπεριφορά του ατόμου. Μέσα από το παράδειγμα της παρουσίασης κάποιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των ατόμων με διαφορετική προτίμηση χεριού (δεξιοχειρία, αριστεροχειρία ή αμφιχειρία), η οποία προσδιορίζεται με πολυσύνθετους τρόπους από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, το βιβλίο εστιάζει το φυσιολογικό της υπόβαθρο, την εγκεφαλική ασυμμετρία και γίνεται προσπάθεια να αναδειχθούν και να ερμηνευθούν η ποικιλία και οι παραλλαγές που παρουσιάζουν τα άτομα σε διάφορα σωματικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά, τα οποία εδράζουν στην εγκεφαλική λειτουργία. Το σύγγραμμα κινείται στους χώρους της ψυχοβιολογίας του επιστημονικού δηλαδή πεδίου που διερευνά τη σχέση των βιολογικών συστημάτων με τη συμπεριφορά και της νευροψυχολογίας που προσπαθεί να ερμηνεύσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με βάση τις λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.
Όμως, στις μέρες μας η μεγαλύτερη πρόκληση για τις έρευνες που αφορούν την εγκεφαλική λειτουργία δεν είναι απλά η κατανόη­ση της ανατομίας και της πολύπλοκης φυσιολογίας του εγκεφάλου, αλλά η συνειδητοποίηση των δυνατοτήτων του. Γι’ αυτό, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στην ασύμμετρη οργάνωση των εγκεφαλικών ημισφαιρίων και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη διαδικασία της διδασκαλίας και της μάθησης. Έτσι, ένας επιπλέον στόχος του βιβλίου είναι να αναδείξει πως ο χώρος της εκπαίδευσης μπορεί να αξιοποιήσει τα ευρήματα από το πεδίο των νευροεπιστημών για να αναπτύξει εκπαιδευτικές δραστηριότητες και διδακτικές προσεγγίσεις που θα ενεργοποιήσουν πληρέστερα τα εγκεφαλικά δίκτυα των μαθητών, θα κινητοποιήσουν περισσότερο τα ενδιαφέροντά τους, θα διευκολύνουν τη μαθησιακή διαδικασία και θα την κάνουν πιο αποτελεσματική.