Αντικείμενο της μονογραφίας αποτελεί η προσέγγιση των εν λόγω δικαιωμάτων και εγγυήσεων στην προδικασία και την κύρια διαδικασία της ποινικής δίκης. Κατά την πορεία της έρευνας, προτάσσεται η ερμηνευτική αξιοποίηση της ΕΣΔΑ και, περαιτέρω, η συναξιολόγησή της με άλλα διεθνή κείμενα και τις θέσεις των οργάνων που τα ερμηνεύουν, σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες, διατάξεις της ελληνικής έννομης τάξης, ενώ, επιπλέον, εξετάζεται συνδυαστικά η νομολογία τόσο άλλων διεθνών δικαστηρίων/επιτροπών προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και διεθνών ποινικών δικαστηρίων και ελληνικών ή αλλοδαπών δικαιοδοτικών οργάνων. Ακόμη, ειδικό βάρος προσδίδεται στην αφομοίωση των διεθνών προτύπων προστασίας μαζί με τα εγγυητικά πρότυπα του ενωσιακού δικαίου από την ελληνική έννομη τάξη, επιβεβαιώνοντας την καθοριστική συμβολή τους στη μετεξέλιξη του ΚΠΔ.
Η δομική μορφή του έργου συντίθεται, αφενός, από την ανάπτυξη της δογματικής και νομικής θεμελίωσης των δικαιωμάτων/εγγυήσεων, του πεδίου εφαρμογής τους, των επιμέρους πτυχών της παρεχόμενης προστατευτικής εμβέλειάς τους, και, αφετέρου, από την αναζήτηση του αναγκαίου επιπέδου διασφάλισης του εξεταζομένου μέσω της ανάδειξης της δικονομικής θέσης του και της συγκριτικής επισκόπησης και αξιολόγησης προτύπων προστασίας των δικονομικών δικαιωμάτων του, που σχηματοποιούν τον βασικό πυρήνα της διενέργειας της εξέτασής του με όρους δικαιότητας. Ταυτόχρονα, καταγράφονται με λεπτομέρεια ειδικά ζητήματα που άπτονται της εφαρμογής των εν λόγω δικαιωμάτων, πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ ερευνώνται διεξοδικά η εσωτερική σχέση και οι μεταξύ τους δεσμοί.
Η έκδοση του βιβλίου αποσκοπεί στην παροχή ενός αξιόπιστου επιστημονικού εργαλείου, ικανού να υποστηρίξει την προώθηση της περαιτέρω επιστημονικής έρευνας, αλλά και την απονομή της δικαιοσύνης στην πράξη, σύμφωνα με τα δικαιοκρατικά πρότυπα.