Και ο ενεργός στα κοινωνικά δρώμενα λαός αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ελευθερία και έτσι γίνεται ο στυλοβάτης των θεσμών της κοινωνίας και ο ρυθμιστής της αρμονικής συνύπαρξης των μελών της.
Η αρμονική συνύπαρξη των μελών ενός κοινωνικού συνόλου φέρνει τη μεταξύ τους πολυεπίπεδη και πολυποίκιλη συνεργασία. Και η συνεργασία με τη σειρά της οδηγεί στην υλική πρόοδο, την πνευματική ευημερία και την ηθική ακμή, οι οποίες ενισχύουν τον αδιάκοπο κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση και την επίλυση των καθημερινών προβλημάτων.
Ασχοληθήκαμε, λοιπόν, σημειώνει ο κ. Ορφανός, με μια αρκετά ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας. Ανατρέξαμε και εξετάσαμε σε μια λογική σειρά και χρονική αλληλουχία όλα τα δρώμενα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής στην Ελλάδα από το Νοέμβριο του 1963 έως το Σεπτέμβριο του 1965. Κατόπιν, εστιάσαμε στο καλοκαίρι του 1965, που έχει μείνει γνωστό ως «Ιουλιανή Αποστασία», λόγω της αποσκίρτησης – αποστασίας σημαντικής μερίδας βουλευτών από την τότε κυβερνητική παράταξη, την «Ένωση Κέντρου», με αποτέλεσμα η κυβέρνηση υπό το Γεώργιο Παπανδρέου να χάσει την πλειοψηφία, την εμπιστοσύνη της βουλής και την εξουσία.
Προσπαθήσαμε να φωτίσουμε όλα όσα έγιναν τη συγκεκριμένη περίοδο. Είδαμε, επισημαίνει ο συγγραφέας μας, λόγια και πράξεις των φανερών και κρυφών πρωταγωνιστών της και θελήσαμε να ερμηνεύσουμε τις προθέσεις, τα κίνητρα και τους λόγους που πιθανόν τους οδήγησαν σε αυτές τις κινήσεις τη δεδομένη χρονική στιγμή. Για την κριτική μας στάση λάβαμε υπόψη αποκλειστικά το κοινωνικοπολιτικό «status quo» εκείνης της εποχής, γιατί θεωρούμε ότι μόνον έτσι θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε και να αξιολογήσουμε ό,τι έγινε ή δεν έγινε τότε και όσους έλαβαν μέρος στα γεγονότα.
Χρήσιμα εργαλεία στην προσπάθειά μας, αναφέρει ο Γ. Η. Ορφανός, αναφάνηκαν τοπικά και εθνικά ΜΜΕ της εποχής εκείνης, αλλά και κατοπινά. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια παρείχαν μια σειρά από ιστορικά πονήματα μεταγενέστερα των γεγονότων.
Αυτό, όμως, που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και πολιτικές ιδεοληψίες αναζητήσαμε μαρτυρίες από ΜΜΕ όλων των πολιτικών φασμάτων, ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις απόψεις και τις οπτικές για ένα γεγονός και να ελεγχθούν όσο γίνεται πιο διεξοδικά και αντικειμενικά όλες οι παράμετροι και οι συνιστώσες του. Έτσι, καταλήγει ο συγγραφέας, θα βοηθήσουμε και όποιον ενδιαφέρεται πραγματικά να γνωρίσει σε βάθος και να κατανοήσει όσα διαδραματίστηκαν στο καλοκαίρι του 1965 να σχηματίσει, χωρίς παρωπίδες ή πολιτικούς φανατισμούς, μια πλήρη εικόνα και να μπορέσει και να βγάλει μόνος του συμπεράσματα και να λύσει τις όποιες απορίες του.