1984
Nineteen Eighty-four (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-236-007-1
Οξύ, Περιστέρι, 11/2021
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 11.89 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
400 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

«Εκείνο που ήθελα να κάνω πάνω απ’ όλα ήταν να μετατρέψω το πολιτικό γράψιμο σε τέχνη.»

- Τζορτζ Όργουελ

Αυτή δεν είναι μία ακόμη έκδοση του 1984. Είναι ίσως η καλύτερη που έχει κυκλοφορήσει στη χώρα μας και θα το καταλάβετε από την αρχή, από την στιγμή που θα πιάσετε στα χέρια σας το βιβλίο και θα αγγίξετε το εξώφυλλό του.

Οι Εκδόσεις Οξύ εμπλουτίζουν τη σειρά Οξύ Classics τους, με μία σημαντικότατη προσθήκη, αυτή του πιο γνωστού –ίσως- βιβλίου του Τζορτζ Όργουελ. To 1984 (αρχικός τίτλος: Ο τελευταίος άνθρωπος στην Ευρώπη) ήταν το πρώτο βιβλίο που έγραψε μετά τον θάνατο της γυναίκας του, Αϊλίν, και το μοναδικό μετά την αναγνώρισή του ως σπουδαίο όνομα στον χώρο της πεζογραφίας. Με την κατάσταση της υγείας του να χειροτερεύει και βιώνοντας τον προβληματισμό που διαδέχτηκε τον αρχικό ενθουσιασμό μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Όργουελ συνέλαβε ένα μέλλον όπου η έλλειψη ατομικών ελευθεριών και οι κυβερνητικές υποχρεώσεις απέχουν πολύ από τους βασικούς κανόνες της Δημοκρατίας, πλην όμως δεν αμφισβητούνται σχεδόν από κανέναν.

Ένας κόσμος όπου κάθε ανθρώπινο δικαίωμα έχει καταπατηθεί και κάθε έννοια ελευθερίας και ατομικότητας καταργείται. Ένας κόσμος όπου ο Μεγάλος Αδελφός παρακολουθεί τα πάντα μέσω συσκευών προηγμένης τεχνολογίας. Ένας κόσμος όπου ο πόλεμος απέναντι σ’ έναν αόρατο εχθρό δεν τελειώνει ποτέ, οι σκέψεις περνούν στην παρανομία και κάθε απόκλιση από τις επιταγές του καθεστώτος τιμωρείται αμείλικτα ώσπου να «διορθωθεί». Ένας κόσμος όπου οι κυβερνώντες έχουν την ευχέρεια να μεταβάλλουν το παρελθόν και να αρνούνται το αυθύπαρκτο της πραγματικότητας, ένας κόσμος όπου η γλώσσα και οι λέξεις της αλλάζουν για να συμβαδίσουν με τα νέα δεδομένα…

Επαληθευμένο δυστοπικό όραμα με τη μορφή μυθιστορήματος, το 1984, απ’ αυτά τα ελάχιστα έργα που προσδιόρισαν με ακρίβεια τον αιώνα τους, εξακολουθεί να μας προειδοποιεί εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την κυκλοφορία του πως ο ολοκληρωτισμός, μαζί με όλο τον όγκο των ψευδαισθήσεών του, δεν γνωρίζει μέτρο και όρια ούτε ανήκει οριστικά στο παρελθόν