Δολοφονία στη βρετανική Κύπρο το 1934 και οι απαρχές της ΕΟΚΑ
Διαβάζοντας τα αρχεία ενάντια στο ρεύμα
Assasination in Colonial Cyprus in 1934 and the Origins of EOKA : Reading the Archives Against the Grain (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Σαλβάνου, Αιμιλία
Επιμέλεια κειμένου: Πούλιος, Βαγγέλης
Επιμέλεια σειράς: Παναγιώτου, Αντρέας
Σύμβουλος επιμέλειας: Μάης, Χρίστος
Γενικός επιμελητής: Μάης, Χρίστος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5850-01-2
Ψηφίδες, Θεσσαλονίκη, 3/2024
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
22 x 15 εκ, 240 σελ.
Αγγλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Το βιβλίο αυτό καλύπτει το κενό που υπάρχει στην ιστορική πολιτική ανάλυση της Κύπρου αναφορικά με τη διερεύνηση των θεσμών, η οποία συσκοτίζεται από την υπερβολική εστίαση σε άτομα-ηγέτες, αλλά και από την προσπάθεια της δεξιάς, που ανέλαβε το κράτος το 1960, όχι απλώς να λογοκρίνει τα έργα και τις ημέρες της από την προηγούμενη περίοδο, αλλά και να περιβάλει με δανεική ιερότητα τις πρακτικές της.

Η δολοφονία του Τριανταφυλλίδη τη δεκαετία του 1930 αποτελεί ένα δείγμα αυτών των ιστορικών συγκαλύψεων. Ακριβώς επειδή η δολοφονία του φαίνεται να αγγίζει τις δύο μορφές της τοπικής δεξιάς: τη «φιλελεύθερη», την οποία εκπροσωπούσε ο Τριανταφυλλίδης και η οικογένεια του· και την εθνικιστική, στην οποία υπήρχε ένα αμάλγαμα θρησκοληψίας και εισαγόμενης εθνικοφροσύνης, και η οποία φέρεται να ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Η μεθοδολογία του Αντρίκκου Βαρνάβα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι εξαιρετικά σημαντική από μόνη της, πέρα από τις ιστορικές πολιτικές αποκαλύψεις. Τεκμηριώνει ότι, μέσα από μια νομική και δημοσιογραφική έρευνα, μπορεί να ανασυγκροτηθεί η λογοκριμένη αλήθεια. Ξεκινώντας από τις αναμνήσεις των όσων έζησαν τα γεγονότα, ο Βαρνάβα δείχνει ότι το κλείσιμο της υπόθεσης δεν ήταν πειστικό και ότι η δολοφονία αναδεικνύει ένα σημαντικό ζήτημα της εποχής.

Το βιβλίο αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά για την ανάδειξη της γενεαλογίας της ελληνοκυπριακής ακροδεξιάς, των ιστορικών δικτύων και πρακτικών της, για το πώς λειτούργησε και εν μέρει πώς λειτουργεί ακόμα, ως ένα είδος βαθέως κράτους μέσα σε διάφορους θεσμούς.


Ο συγγραφέας:

Ο Αντρίκκος Βαρνάβα (Andrekos Varnava) είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Flinders της Νότιας Αυστραλίας και επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου De Montfort του Λέστερ. Έχει γράψει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους και έχει συγγράψει άλλες τρεις μονογραφίες: British Cyprus and the Long Great War, 1914-1925: Empire, Loyalties and Democratic Deficit (Routledge, 2020), Serving the Empire in the Great War: The Cypriot Mule Corps, Imperial Loyalty and Silenced Memory (Manchester University Press, 2017) και British Imperialism in Cyprus, 1878-1915: The Inconse- quential Possession (Manchester University Press, 2012)