Τα φυσικά, οικονομικά, δημογραφικά, περιβαλλοντικά κ.ά. φαινόμενα που υφίστανται και εξελίσσονται στον Γεωγραφικό χώρο, συνεπάγονται διαφορετικές γεωγραφικές συμπεριφορές και εκφάνσεις αυτών, οι οποίες αποδίδονται με τα χωρικά πρότυπα. Αυτά αντανακλούν τις υπάρχουσες γεωγραφικές διαφοροποιήσεις ή περιφερειακές ανισότητες σε μια γεωγραφική περιοχή.
Το βιβλίο αυτό, δομημένο με τη μαθηματική λογική, αλλά χωρίς τις αναλύσεις και τις λεπτομέρειες ενός μαθηματικού συγγράμματος, και με πλήθος παραδειγμάτων, αποτελεί ένα απλό αλλά ισχυρό «εργαλείο» και συγχρόνως ένα άρτιο επιστημονικό εγχειρίδιο για την ανάλυση του γεωγραφικού χώρου. Η διάρθρωσή του είναι τέτοια ώστε ο αναγνώστης - ερευνητής να μπορεί να κατανοήσει και να προσεγγίσει εύκολα τη δυναμική των στατιστικών εννοιών και μεθόδων. Οι ποσοτικές και ποιοτικές μεταβλητές που περιγράφουν τα αναφερόμενα γεωγραφικά φαινόμενα, αναλύονται με τη βοήθεια μονομεταβλητών και πολυμεταβλητών στατιστικών μεθόδων, οι οποίες αποτελούν το βασικό υπόβαθρο για τη γεωγραφική ανάλυση μιας περιοχής. Εφ’ όσον πρόκειται για καθορισμένο γεωγραφικό χώρο, η χαρτογράφηση των φαινομένων καθιστά σαφείς τις κατανομές αυτών, δηλαδή απεικονίζει τις συμπεριφορές τους και αποσαφηνίζει τα υφιστάμενα χωρικά πρότυπα.
Το βιβλίο προέκυψε μετά από πολύχρονη έρευνα και διδασκαλία στο Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Α.Π.Θ., σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Απευθύνεται σε γεωγράφους, τοπογράφους μηχανικούς, πολιτικούς μηχανικούς, χωροτάκτες, πολεοδόμους, περιβαλλοντολόγους, καθώς και σε άλλους επιστήμονες των φυσικών και κοινωνικών επιστημών, όπως και στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των επιστημονικών κλάδων.