Κατά τις δεκαετίες πριν από τον Α΄ Παγκόσµιο Πόλεµο ο βιοµηχανικός καπιταλισµός άρχισε να αναδύεται στην οθωµανική Μακεδονία και ο αντίκτυπός του έγινε αισθητός στις κοινωνικές και κρατικές δοµές.
Η πόλη-λιµάνι της Θεσσαλονίκης βρισκόταν στο επίκεντρο αυτού του µετασχηµατισµού στον οποίο πρωτοστάτησε η εβραϊκή κοινότητα. Όµως ο πιο αξιοσηµείωτος τόπος ανάπτυξης εντοπίζεται βαθιά στην επαρχιακή Μακεδονία, εκεί όπου, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ο βιοµηχανικός καπιταλισµός ξεπήδησε µέσα από εγχώριες παραγωγικές δυνάµεις. Στα ύστερα οθωµανικά χρόνια οι Έλληνες έµποροι και βιοµήχανοι της περιοχής του Βερµίου ανταγωνίστηκαν µε επιτυχία τους Εβραίους καπιταλιστές της Θεσσαλονίκης και συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαµόρφωση της ιστορικής πορείας της λεγόµενης «Τουρκίας στην Ευρώπη».
Το βιβλίο αυτό αναλύει την ιστορική εµφάνιση του οθωµανικού µακεδονικού καπιταλισµού αξιοποιώντας αρχειακό υλικό σε συνδυασµό µε βιβλιογραφικές πηγές και επιτόπια έρευνα. Προσφέρει µια νέα πανοραµική εικόνα της οικονοµικής ιστορίας της ύστερης οθωµανικής αυτοκρατορίας και αποτελεί µια ανεκτίµητη πηγή για τους µελετητές της οθωµανικής, ελληνικής και τουρκικής ιστορίας.