Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα που εκδίδεται στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Φωτογραφίας της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, ο οποίος διεξάγεται τα τελευταία 7 χρόνια παράλληλα με τον Διαγωνισμό Διηγήματος και με το ίδιο θέμα.
Περιγραφή
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο με τίτλο «Παρά θίν’ αλός», 30 Βραβευμένες Φωτογραφίες». Πρόκειται για το φωτογραφικό λεύκωμα που εκδίδεται στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Φωτογραφίας της Αλυσίδας Πολιτισμού IANOS, ο οποίος διεξάγεται τα τελευταία 7 χρόνια παράλληλα με τον Διαγωνισμό Διηγήματος και με το ίδιο θέμα. Φέτος οι ενδιαφερόμενοι κλήθηκαν να αποτυπώσουν με ένα «κλικ» της φωτογραφικής τους μηχανής την αίσθηση που τους προκαλεί το άκουσμα της φράσης «Παρά θίν’ αλός», ενώ τα μέλη της κριτικής επιτροπής, Δημήτρης Ταλιάνης, Μάριος Σπηλιόπουλος και Δώρα Λαβαζού, ξεχώρισαν 30 από αυτά.
Η ομηρική έκφραση «παρά θίν’ αλός» (Ιλιάδα, Α’, 326) σημαίνει «στην ακρογιαλιά, στην παραλία» (αλς= θάλασσα όπως φαίνεται από τη στεριά – θίνα= αμμουδιά, αμμόλοφος σε έρημο, άμμος στον βυθό της θάλασσας και, μεταφορικά, βάθος της καρδιάς).
Η ακρογιαλιά είναι τόπος και γίνεται χρόνος. Εδώ συμβασιλεύουν ο πλάγιος ήχος της μνήμης και ο ευθύς λόγος της σιωπής. «Τα μυστικά της θάλασσας ξεχνιούνται στ’ ακρογιάλια» (Γιώργος Σεφέρης). […]
Παρά θίν’ αλός πλάθονται ελευθερίες και δοκιμάζονται αλήθειες. Λόγια της αρμύρας, εικόνες της σκουριάς και της αντάρας, μελτέμια που λυγίζουν τις λαχτάρες του Αυγούστου, μορφές σε ανοιχτά κοχύλια από ταξίδια που δεν τέλειωσαν…
Παρά θίν’ αλός ορίζονται ο χρόνος της σκέψης, που μετράει κέρδη και ζημίες, σωστά και λάθη, αγώνες και αγωνίες, και ο τόπος της καρδιάς, που διατηρεί την τρυφερή περιέργεια συγκίνησης και ομορφιάς.