ΕΦΚΑ-Ολοκληρωμένος οδηγός ασφάλισης για μισθωτούς και επαγγελματίες
(ν.4387/2016)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-209-088-6
Astbooks, Αγία Βαρβάρα, 10/2024
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 65.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
904 σελ.
Περιγραφή

Η νέα έκδοση της Astbooks με τίτλο «Ολοκληρωμένος οδηγός ασφάλισης για μι-σθωτούς & επαγγελματίες (ν.43872016)» επιχειρεί να προσφέρει μια αναλυτική και πρακτική προσέγγιση στις διατάξεις του ν.4387/2016, εξετάζοντας τις κύριες κατηγο-ρίες ασφαλισμένων: μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχο-λούμενους και συνταξιούχους, ενώ παράλληλα αναλύεται και η νέα μορφή επικουρι-κής ασφάλισης μέσω του ΤΕΚΑ.
Η βαθιά κατανόηση των ασφαλιστικών ρυθμίσεων που επιβάλλει ο ν.4387/2016 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ορθή εφαρμογή του νόμου και την αποφυγή λαθών που μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τις επιχειρήσεις. Αυτό το βιβλίο προσφέρει όχι μόνο θεωρητική γνώση, αλλά και πρακτι-κά εργαλεία για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που ανακύπτουν στην πράξη.
Οι ρυθμίσεις του νόμου, αν και επιδιώκουν τον εξορθολογισμό, έχουν δημιουρ-γήσει συχνά σύνθετες καταστάσεις που απαιτούν εξειδικευμένη γνώση και κατανόηση των διαδικασιών.

Το βιβλίο χωρίζεται σε έξι (6) κεφάλαια, καλύπτοντας όλες τις βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων:
1.    Ασφάλιση μισθωτών εργαζομένων – εργόσημο: Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύε-ται η ασφάλιση των μισθωτών (εισφορές, συνεισπραττόμενα, απεικόνιση στην ΑΠΔ). Επιπλέον, περιλαμβάνονται: οι ειδικές εισφορές στα ΒΑΕ καθώς και χρηστικοί πίνακες με χώρους εργασίες και ειδικότητες που εμπίπτουν στα ΒΑΕ, ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων (εργόσημο, φοιτητές, μαθητεία, σπουδαστές κολλεγίων, ΣΑΕΚ, σχολών τουριστικής εκπαίδευσης κατά την πρακτική, αθλητές, ναυτικοί, δημοσιογράφοι – εργαζόμενοι ΜΜΕ, μισθωτοί με κυμαινόμενες αποδοχές, καθηγητές φροντιστηρίων, οικοδόμοι, εφάπαξ παροχή & επικουρική ασφάλιση μισθωτών δικηγόρων και μηχανικών. Αναλύ-εται επίσης η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, ο τρόπος υποβολής ΑΠΔ (οδηγίες υποβολής, έλεγχος σφαλμάτων.
2.    Ασφάλιση ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων: Το δεύτε-ρο κεφάλαιο επικεντρώνεται στον τρόπο ασφάλισης των ελεύθερων επαγ-γελματιών, των αυτοαπασχολούμενων, των ασφαλισμένων με ΔΠΥ ή Τίτλο κτήσης και των εταίρων ή/και διαχειριστών ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ και των μελών διοικητικών συμβουλίων ΑΕ. Παρουσιάζονται επίσης ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης, όπως των ξεναγών, των μεταφραστών, των δικηγόρων, των υγειο-νομικών αλλά και η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, η ασφάλιση σε πε-ρίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων.
3.    Ασφάλιση αγροτών και εργατών γης: Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει τις διατάξεις ασφάλισης αγροτών και εργατών γης (εργόσημο π.ΟΓΑ), των μελών Αγροτι-κών Συνεταιρισμών καθώς και ειδικές περιπτώσεις όπως η προαιρετική συνέ-χιση της ασφάλισης και η ασφάλιση ανειδίκευτων εργατών και μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών.
4.    Παράλληλη ασφάλιση: Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι διατάξεις για την παράλληλη ασφάλιση σε διαφορετικές δραστηριότητες, καλύπτοντας συνδυασμούς μισθωτής εργασίας και αυτοαπασχόλησης (όπως ΔΠΥ, αλλά και ειδικές περιπτώσεις όπως οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή, οι μηχανικοί και οι υγειονομικοί.
5.    Απασχόληση συνταξιούχων: Το πέμπτο κεφάλαιο αναλύει τον τρόπο ασφάλι-σης των συνταξιούχων που απασχολούνται ως: μισθωτοί, μηχανικοί, δικηγό-ροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αμειβόμενοι με ΔΠΥ ή ΠΠΥ, στο Δη-μόσιο καθώς και τον τρόπο απεικόνισης στην ΑΠΔ όλων των περιπτώσεων.
6.    Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ): Το πέμπτο κεφά-λαιο εστιάζει στη νέα μορφή επικουρικής ασφάλισης που εισήγαγε ο ν.4826/2021, περιλαμβάνοντας οδηγίες για την απεικόνιση της ασφάλισης στην ΑΠΔ, τόσο για τους μισθωτούς (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) όσο και για τους μη μισθωτούς.
Επιπλέον, στα παραρτήματα του βιβλίου θα βρείτε:
•    Ενεργούς κωδικούς πακέτων κάλυψης (ΚΠΚ) με τα ποσοστά ασφαλιστικών ει-σφορών.
•    Τον ΟΣΥΚ Δημοσίου Τομέα με ποσοστά εισφορών ανά ΚΠΚ.
•    Απόσπασμα του ν.4387/2016, με ιστορικό τροποποιήσεων και κωδικοποίηση από τον ν.5102/2024, για την ασφάλιση των εργαζομένων και αυτοαπασχο-λούμενων.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης χρηστικοί οδηγοί που περιλαμβάνουν οδη-γίες χρήσης: ηλεκτρονικής υποβολής ΑΠΔ, απογραφής εργοδότη-εργαζομένου, εφαρ-μογής για ασφαλισμένους με ΔΠΥ, εφαρμογής για βεβαιώσεις εισφορών, για την προ-αιρετική συνέχιση ασφάλισης, καθώς και πλήρη εγχειρίδια χρήσης των ηλεκτρονικών πλατφορμών ασφάλισης και υποβολής ΑΠΔ (επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας, εργό-σημο.ΟΓΑ, ηλεκτρονική υποβολή ΑΠΔ ΕΦΚΑ και ΑΠΔ ΤΕΚΑ).

Με αυτή την προσέγγιση, το βιβλίο στοχεύει να αποτελέσει ένα αναλυτικό και χρήσιμο εργαλείο για λογιστές, ασφαλιστές, δικηγόρους και κάθε επαγγελματία που ασχολείται με το ασφαλιστικό σύστημα, προσφέροντας πρακτικές λύσεις και εξειδι-κευμένη γνώση για την εφαρμογή των διατάξεων του ν.4387/2016.

Επιστημονική ομάδα Astbooks
ISBN : 978-618-209-088-6
Σελ. 904