Αγαπητέ συμπατριώτη, αγαπητέ αναγνώστη,
Από όποια πλευρά και αν εξεταστεί η κοινοβουλευτική θητεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (Απρίλη 1991-Φλεβάρη 1992) αποτελεί για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, την Ελλάδα και τις Ελληνοαλβανικές σχέσεις ένα ανεπανάληπτο και χωρίς προηγούμενο ιστορικό γεγονός. Είναι η πρώτη και απ’ ότι φαίνεται η τελευταία φορά, που ο Ελληνισμός στο βόρειο τμήμα της Ηπείρου, (από τότε που αποσπάστηκε από τον εθνικό κορμό και εντάχτηκε στο νεοσύστατο αλβανικό Κράτος ως Εθνική Μειονότητα), κατάφερε να έχει τη δική του αυθεντική κοινοβουλευτική εκπροσώπηση με πέντε βουλευτές στην αλβανική Βουλή, μέσω ενός δικού του πολιτικού φορέα, την ΟΜΟΝΟΙΑ. Η χρονική απόσταση από τα όσα διαδραματίστηκαν το 1991-92 εντός και εκτός αλβανικής Βουλής, αυξάνει το ενδιαφέρον για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και επιτρέπει βαθύτερες προσεγγίσεις και αναλύσεις για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ε.Ε.Μ. στην Αλβανία.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κατάφερε επάξια να επαναπροσδιορίσει σε όλες τις πτυχές της ιστορίας, την πραγματικότητα και την ταυτότητα του Ελληνισμού της Αλβανίας… Εντούτοις, θα αποδειχτεί ξεκάθαρα ότι η επίσημη Ελλάδα θα ανταποκριθεί στην ιστορική αυτή εξέλιξη επικαλούμενη την γνωστή διαχρονική της συμπεριφορά έναντι του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. H ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, χαρακτηρίστηκε «ένα αγκάθι που μας μπήκε στη φτέρνα και πρέπει να το βγάλουμε όσο πιο γρήγορα!»…
Η κοινοβουλευτική θητεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αποκάλυψε το σύγχρονο δράμα της εθνικής μας υπόθεσης. Αποκάλυψε επίσης, την αδιαλλαξία της αλβανικής πλευράς σε ό,τι αφορά την παραχώρηση ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και την αναγνώριση εθνικών δικαίων στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Αποκάλυψε και τυπικά και ουσιαστικά ότι, ο αποκλεισμός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (ως καθαρά εθνικού πολιτικού θεσμού) στην αλβανική Βουλή θα αποτελέσει για την ιστορία του μέλλοντος ένα κενό και ανεκπλήρωτο ιστορικό εθνικό χρέος…
Αγαπητέ συμπατριώτη και αναγνώστη!
Θέλω να μηνύσω ότι έπεται η συνέχεια. Ξέρω να τηρώ τις υποσχέσεις. Η ίδρυση και η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑ μέχρι και σήμερα, είναι το επόμενο. Είναι έτοιμα τα αρχεία με ντοκουμέντα, καταστάσεις, γεγονότα, πρόσωπα. Συνεπώς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις και να μάθεις όλα όσα έγιναν στην εξαντλητική για τον τόπο μας περίοδο της μεταπολίτευσης στην Αλβανία.