Σίκινος, Μια ιστορία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-175-0
Μανδραγόρας, Κολωνός, 7/2023
2η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 104 σελ.
Περιγραφή
Πέτρος Κ. Φρονίστας, Σίκινος, Μια Ιστορία, Β' έκδοση συμπληρωμένη, εκδόσεις Μανδραγόρας, Αθήνα Καλοκαίρι 2023, αριθμ. έκδοσης: 393, ISBN 978-960-592-175-0, σελ. 104, 16,5 x 24, τιμή 15,90 ευρώ.
«Το χαμηλότερο και πιο στενό σημείο της ράχης που φιλοξενεί τη Χώρα, το ανεμοδαρμένο Σελλάδι, χωρίζει το Κάστρο απ’ το Χωριό. Σαν σημείο διασταύρωσης των επτά -σήμερα οκτώ- δρόμων προς κάθε κατεύθυνση του νησιού, το Σελλάδι με τις μικρές εκκλησίες ολόγυρα κατέχει ιδιαίτερη θέση στις παλιές τοπικές παραδόσεις σαν σημείο μυστηριακό και επίφοβο τη νύχτα, στοιχειωμένο απ’ τα κακοποιά Αγαρηνά και τις απρόβλεπτες Ανεραΐδες (Νηρηίδες).»
Το «Σίκινος μια ιστορία» είναι ένα αφήγημα που μπορεί να διαβαστεί ολόκληρο, μέχρι την τελευταία σελίδα του, απνευστί. Ένα αφήγημα που αναφέρεται σε ό,τι μπορεί να θέλει να μάθει κάποιος για τη Σίκινο. Για την ιστορία της από τους αρχαίους χρόνους μέχρι σήμερα με έμφαση στη διαχρονική πειρατεία, για τους μύθους της, για τη γεωργία και την κτηνοτροφία της στο πέρασμα των αιώνων, για τα τοπικά προϊόντα, για τη γεωγραφία της, την αρχιτεκτονική των οικισμών της, τα λιμάνια της παλιά και καινούρια, τις παραδόσεις και τα μνημεία της. Το να συνδυαστούν όλα αυτά σε ένα ρέον κείμενο είναι ένα επίτευγμα του συγγραφέα που εμπνέεται και κινείται από τη βαθιά αγάπη για το νησί του. Έχει διαβάσει ό,τι έχει γραφτεί για τη Σίκινο -κι έτσι τεκμηριώνει το κείμενό του-, έχει παρακολουθήσει όλες τις σύγχρονες έρευνες και τις μελέτες, έχει συνομιλήσει με κάθε Σικινιώτη, έχει περπατήσει κάθε γωνιά της, έχει προσκυνήσει σε κάθε ξωκλήσι της, έχει πανηγυρίσει όλους τους αγίους της. Όλη η γνώση του, όλο το προσωπικό του βίωμα, όλη η αγάπη κι η τρυφερότητά του έχουν μεταγγιστεί στο «Σίκινος μια ιστορία».
Το βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2012 κι είχε εξαντληθεί από χρόνια, ενώ παρέμενε σε κυκλοφορία μόνο η αγγλική έκδοση. Η σκέψη για την επανέκδοσή του υπήρχε, το ισχυρό κίνητρο όμως γι’ αυτή τη δεύτερη έκδοση ήταν να συμπεριλάβει τα δυο πρόσφατα εξαιρετικά γεγονότα που συνέβησαν στη Σίκινο: τον πρόσφατο εντοπισμό οικισμού της Μεσολιθικής περιόδου στο νησί που αποδεικνύει τη συνεχή κατοίκισή του από την 9η χιλιετία π.Χ. και τη συντήρηση του πιο σημαντικού μνημείου του, του αρχαίου Ηρώου της Επισκοπής, που έφερε στο φως νέα ευρήματα.