Γιατί λειτουργούν οι Συστημικές Αναπαραστάσεις
14 Προτάσεις για Στοχασμό
Warum funktionieren Aufstellungen? : Eine Betrachtung in 14 Thesen. (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5340-22-3
Αλφάβητο Ζωής, Αθήνα, 7/2023
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 24.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
23 x 16 εκ, 482 γρ, 180 σελ.
τ. 1
Γερμανική (γλώσσα πρωτοτύπου)
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο αυτό σας προσκαλεί σε συζήτηση, σε έναν κυκλικό διάλογο πάνω στην ιδιαίτερη ποιότητα της εργασίας της Συστημικής Αναπαράστασης. Αν ένας αναγνώστης σαν και εσάς βρίσκει ότι απαντώνται οι απορίες σας σχετικά με τη μέθοδο αυτή, καλώς. Εξίσου, όμως, πολύτιμο θα είναι εάν έχετε μία εντελώς διαφορετική κατανόηση για την αποτελεσματικότητα των συστημικών αναπαραστάσεων, οπότε πραγματικά το βιβλίο αυτό θα συμβάλλει σε ένα δημιουργικό διάλογο!
Περιγραφή

Υπάρχει μία ιστορία που λέει ότι ο Αυστριακός φυσικός Βόλφγκανγκ Πάουλι επισκέφθηκε κάποια μέρα τον συνάδελφό του Νιλς Μπορ, στο εξοχικό του, και είδε πάνω από την εξώπορτά του ένα πέταλο αλόγου. «Κύριε καθηγητά!» αναφώνησε έκπληκτος ο Πάουλι, «Πέταλο; Εσείς; Δηλαδή πιστεύετε σε τέτοια;» Και ο Μπορ απάντησε «Φυσικά και δεν πιστεύω. Αλλά ξέρετε, κύριε Πάουλι, λέγεται ότι αυτά βοηθούν ακόμα και αν δεν τα πιστεύουμε».

Γνωρίζουμε ότι η συστημική αναπαράσταση λειτουργεί. Υπάρχει επίσης αρκετή βιβλιογραφία που εξηγεί πώς γίνονται οι αναπαραστάσεις και ποιά είναι τα πιθανά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα της συστημικής εργασίας αποδείχθηκε επιστημονικά από μία εμπειρική μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης το 2013. Δεν αμφισβητείται πλέον. Εντούτοις, σχεδόν κανείς δεν έχει γράψει σχετικά με το γιατί λειτουργούν οι συστημικές αναπαραστάσεις.
Σε αυτό το βιβλίο εξετάζονται μία-μία οι ξεχωριστοί παράγοντες που έχουν κεντρικό ρόλο στη Συστημική Αναπαράσταση. Εξηγούνται οι διάφορες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε συγκεκριμένα θέματα της καθημερινής μας ζωής και τις αναπαραστάσεις. Εξετάζονται οι σύνθετες αρχές των ανθρωπίνων συστημάτων, παρουσιάζονται αναλογίες με αναγνωρισμένα επιστημονικά φαινόμενα και καταδεικνύονται το πώς αυτά τα θέματα αλληλεπιδρούν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι αναπαραστάσεις να λειτουργούν.