Διαρκής εκλογική εκστρατεία σε συνθήκες διαρκούς κρίσης:
Οι πρωθυπουργοί Α. Σαμαράς, Α. Τσίπρας και Κ. Μητσοτάκης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-324-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 4/2023
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 264 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο εξετάζει τη διαρκή εκλογική εκστρατεία (permanent campaign) στην Ελλάδα από το 2012 έως τους πρώτους μήνες του 2022. Αναλύει τις επικοινωνιακές στρατηγικές των πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη σε συνθήκες διαρκούς κρίσης (permacrisis) – οικονομικής, μεταναστευτικής, πανδημικής, κλιματικής καθώς κι εξωτερικής πολιτικής. Για πρώτη φορά, αξιολογεί την εφαρμογή της διαρκούς εκστρατείας αξιοποιώντας το μεθοδολογικό πλαίσιο των Lilleker και Joathan (2020) που οργανώνει τους δείκτες μέτρησής της σε τρεις κατηγορίες, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταβολές που έχουν επιφέρει το διαδίκτυο και τα social media: ανάπτυξη ικανοτήτων και στρατηγική (capacity building and strategy), χορηγούμενα και ιδιόκτητα μέσα (paid and owned media) και «κερδισμένα» μέσα ενημέρωσης (eamed media). Η μελέτη βασίζεται σε εμπειρικά στοιχεία που αντλήθηκαν από συνεντεύξεις με στελέχη των τριών πρωθυπουργικών επιτελείων καθώς και ανάλυση των αναρτήσεων των τριών πρωθυπουργών στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο Facebook.

«Ένα πολύ ενδιαφέρον και απαραίτητο βιβλίο που διερευνά τις θεωρίες και τις εφαρμογές της διαρκούς εκλογικής εκστρατείας. Προσφέρει μια οξυδερκή εξέταση του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιήθηκε από τρεις Έλληνες πρωθυπουργούς κατά την τελευταία δεκαετία. Ως εκ τούτου συνεισφέρει στη γνώση για το φαινόμενο πέρα από τις ευρέως εξεταζόμενες περιπτώσεις των ΗΠΑ και των χωρών της βόρειας Ευρώπης».

Αναστασία Βενέτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια MarketίngCommunίcations, Πανεπιστήμιο Bournemouth

«0 Πάνος Κολιαστάσης εξετάζει τη διαρκή εκστρατεία μέσα στο πολύ ενδιαφέρον και πολύπλοκο πλαίσιο της Ελλάδας από το 2012 έως τους πρώτους μήνες του 2022. Κατά τη δεκαετία αυτή, η χώρα έχει βιώσει, εντονότερα από άλλες, συνθήκες διαρκούς κρίσης (...). Υπό αυτή την έννοια, η μελέτη αποτελεί μια ενδιαφέρουσα συνεισφορά στην κατανόηση των πρακτικών της διαρκούς καμπάνιας σε μια εποχή όπου ενσωματώνεται όλο και περισσότερο στην πολιτική επικοινωνία».

Darren Lίlleker, καθηγητής Πολιτικής Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Bουrnemουth & διευθυντής της σειράς PoliticalCampaigning & Communicationτου Palgrave/Macmίllan

«Το βιβλίο του Πάνου Κολιαστάση αποτελεί σημαντική συμβολή στη μελέτη των μέσων και των δεξιοτήτων της πολιτικής καμπάνιας που είναι απαραίτητες κατά την άσκηση της πρωθυπουργίας. Η ανάλυση είναι πολύ συνεκτική και συστηματική και αναδεικνύει πολλά κρίσιμα σημεία που καθίστανται σημαντικά για τη βιβλιογραφία πέρα από την περίπτωση της ελληνικής πολιτικής».

Μάνος Παπάζογλου, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Ο Πάνοs Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Queen Mary University of London (QMUL), μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και λέκτορας (adjunct) στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Παράλληλα, είναι country team leader για την Ελλάδα στο διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα Executive Approval Project. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κι έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο (MSc) στη Δημόσια Πολιτική (Public Policy) από το University College London (UCL). Στη διδακτορική του διατριβή, μελέτησε, από τη θεωρητική σκοπιά της διαρκούς εκλογικής καμπάνιας, τι στρατηγικές επικοινωνίας που αξιοποίησαν Έλληνες πρωθυπουργοί για να βελτιώσουν τη δημοτικότητά τους. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην πολιτική επικοινωνία, την πολιτική κι εκλογική συμπεριφορά καθώς και τη συγκριτική πολιτική. Έχει δημοσιεύσει μονογραφίες και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους ξένων κι ελληνικών εκδοτικών οίκων καθώς και άρθρα σε ξένα κι ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.