Πρόκειται για μια «μυθιστορία» που καλύπτει το χρονικό διάστημα 1900-2000 και της οποίας η πλοκή, καθώς εκτυλίσσεται σύρριζα στις διαπλοκές της ελληνικής Ιστορίας, «μνημειώνει» και τη ζωή ανθρώπων που αναλώθηκαν σε παράλληλους, εσωτερικούς εμφύλιους, περνώντας τα δικά τους πάθη μαζί με όλα τα δεινά του τόπου.
Οι άνθρωποι αυτοί, μέλη των δυο οικογενειών της συγγραφέως, από την πλευρά του πατέρα και από την πλευρά της μητέρας, διαφορετικής καταγωγής, κουλτούρας και ιδεολογίας, κινούνται από τη μοίρα στο χώρο και το χρόνο, πιόνια σ’ ένα παράλογο παιχνίδι όπου δεν κερδίζει κανείς.
Η Χάρτινη ζωή χαρακτηρίζεται από την ιδιαιτερότητα της αρθρωτής εξιστόρησης. Η μυθιστορία συντίθεται από μικρά πεζογραφήματα (με πρωταγωνιστές τους ίδιους πάντα ήρωες-αντιήρωες), και από εμβόλιμα γραπτά ντοκουμέντα, δημόσια και ιδιωτικά: επίσημα έγγραφα, επιστολές, ερωτικά γράμματα, δημοσιεύσεις, σημειώσεις μαρτυρίες και επίκαιρα της εποχής – όλα από το αρχείο της συγγραφέως.
Με τις συνεχείς εναλλαγές «φανταστικής» και «πραγματικής» πραγματικότητας, ανασυντίθεται ένα ολόκληρο παζλ, όλο χαμένα, περισσευούμενα και παράταιρα κομμάτια. Και το φοβερό αυτό οικογενειακό παζλ γίνεται, ταυτόχρονα, κι ένα ιδιωτικό χρονικό του 20ού αιώνα στην Ελλάδα.
Στη νέα αυτή έκδοση, τα ονόματα πρωταγωνιστών και κομπάρσων είναι τα αληθινά – καθώς όλοι τους έχουν πλέον αποδημήσει και όλοι «δεδικαίωνται».