Το Τέσσερις χιλιάδες εβδοµάδες είναι ένας αισιόδοξος, χιουµοριστικός, πρακτικός και πλήρης οδηγός για τον χρόνο και τη διαχείρισή του. Απορρίπτει τη σύγχρονη εµµονή µε την ιδέα να προλάβουµε να κάνουµε τα πάντα και µας παρέχει τα εργαλεία, για να αποδεχθούµε το πεπερασµένο της ύπαρξής µας και κατ’ επέκταση να οικοδοµήσουµε µια ουσιαστική ζωή.
Το µέσο προσδόκιµο ζωής των ανθρώπων είναι εξωφρενικά µικρό. Αν υποθέσουµε ότι ένας άνθρωπος φτάνει στα ογδόντα, έχει ζήσει περίπου 4.000 εβδοµάδες.
Πώς θα αξιοποιήσουµε όσο το δυνατόν καλύτερα τον χρόνο που διαθέτουµε πάνω στον πλανήτη;
Τι θα συνέβαινε αν σταµατούσαμε να προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε να έχουμε χρόνο να κυνηγήσουμε τα πιο ουσιαστικά;
Ο Όλιβερ Μπέρκµαν µελέτησε αρχαίους και σύγχρονους φιλοσόφους, ψυχολόγους και πνευµατικούς δασκάλους, για να επαναπροσδιορίσει τη σχέση µας µε τον χρόνο – και να µας απελευθερώσει από την τυραννία του. Στο βιβλίο αυτό δείχνει ότι δεν είµαστε αναγκασµένοι να αντιλαµβανόµαστε τον χρόνο µε τρόπους που αποβαίνουν εις βάρος µας και ότι έχουµε πάντα τη δυνατότητα επιλογής να κάνουµε τα πράγµατα αλλιώς, τόσο σε ατοµικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο.
Αποδέξου τα όριά σου. Άλλαξε τη ζωή σου. Δώσε αξία στις 4.000 εβδοµάδες σου.
Βιβλίο της χρονιάς στους Financial Times, Guardian και Observer
Έγραψαν για το βιβλίο και τον συγγραφέα:
«Το Τέσσερις χιλιάδες εβδοµάδες, πέρα από τη βοήθεια που µπορεί να προσφέρει, πραγµατεύεται µεγάλα, ακόµη και υπαρξιακά, ζητήµατα, µε χιούµορ και νηφαλιότητα. Θεωρώ ότι, διαβάζοντάς το, εκµεταλλεύτηκα καλά τον χρόνο µου – αν και ο Μπέρκµαν µάλλον θα είχε αντίρρηση για τη συγκεκριµένη επιλογή ρήµατος».
–The New York Times
«Το Τέσσερις χιλιάδες εβδοµάδες είναι ένας τέλεια ισορροπηµένος συνδυασµός πρακτικού οδηγού προσωπικής βελτίωσης και δοκιµίου φιλοσοφικής αναζήτησης… Όπως συµβαίνει µε τα ωραιότερα ταξίδια, δεν σε ανταµείβει µόνο στο τέλος, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης».
–The Observer
«Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο. ∆εν προτείνει νέους τρόπους να στριµώξουµε περισσότερες δουλειές στη µέρα µας, αλλά εξετάζει γιατί νιώθουµε αυτή την ανάγκη… Πραγµατεύεται τον καθηµερινό αγώνα που δίνουµε όλοι µας στη ζωή, µε οξυδέρκεια, σύνεση, χιούµορ και ταπεινότητα… Πιστεύω πως αξιοποίησα πραγµατικά καλά τον χρόνο µου διαβάζοντάς το».
–The Times
«Άκρως ενδιαφέρον και γοητευτικό… Αξίζει πραγµατικά να του αφιερώσεις τον εξαιρετικά περιορισµένο χρόνο σου».
–The Wall Street Journal