Ζητήματα Διαπραγμάτευσης της Επαγγελματικής Ταυτότητας Υποψηφίων Εκπαιδευτικών
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-316-5
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2023
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 5.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
136 σελ.
Περιγραφή

Το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα των Πα­νε­πι­στη­μί­ων έχει δι­ευ­ρυν­θεί τα τε­λευ­ταία χρό­νια υπό την πί­ε­ση των ρα­γδαί­ων τε­χνο­λο­γι­κών εξε­λί­ξε­ων αλ­λά και των πο­λι­τι­κο­κοι­νω­νι­κών αλ­λα­γών, προ­κει­μέ­νου να εντά­ξει στα προ­γράμ­μα­τα σπου­δών πολ­λές νέ­ες επαγ­γελ­μα­τι­κές ομά­δες. Στο πλαί­σιο μά­λι­στα αυτών των δι­αρ­κών αλ­λα­γών το Πα­νε­πι­στή­μιο κα­λεί­ται πια να προ­ε­τοι­μά­σει τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τρι­ες για ένα –στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα– άγνω­στο επαγ­γελ­μα­τι­κό μέλ­λον. Ο Barrow υπο­στη­ρί­ζει ότι ο ρό­λος του Πα­νε­πι­στη­μίου στη δι­α­μόρ­φω­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής ταυ­τό­τη­τας έγκει­ται στην πα­ρο­χή εκεί­νων των ευκαι­ρι­ών που θα συμ­βάλ­λουν στην ανά­πτυ­ξη των κοι­νω­νι­κών, κρι­τι­κών, πο­λι­τι­σμι­κών και προ­σω­πι­κών πλευ­ρών της επαγ­γελ­μα­τι­κής ταυ­τό­τη­τας. Βα­σι­κό ρό­λο του Πα­νε­πι­στη­μίου απο­τε­λεί η πα­ρο­χή επαγ­γελ­μα­τι­κής εκ­παί­δευ­σης, αλ­λά ταυ­το­χρό­νως το Πα­νε­πι­στή­μιο οφεί­λει να πα­ρέ­χει μια με­τα­σχη­μα­τι­στι­κή μά­θη­ση και εκ­παί­δευ­ση η οποία πε­ρι­λαμ­βά­νει δι­α­δι­κα­σί­ες που να εμπλέ­κουν τους φοι­τη­τές και τις φοι­τή­τρι­ες ως ενερ­γά υπο­κεί­με­να στη μά­θη­ση.

H με­λέ­τη και η ανά­λυ­ση του λό­γου των φοι­τη­τών και φοι­τη­τρι­ών της Σχο­λής Κα­λών Τε­χνών δεί­χνει πως οι πε­ρισ­σό­τε­ροι/ες αντι­με­τω­πί­ζουν θε­τι­κά την παι­δα­γω­γι­κή κα­τάρ­τι­ση που πα­ρέ­χει η Σχο­λή προ­κει­μέ­νου να απο­κτή­σουν τα εφό­δια για να εντα­χθούν στο μέλ­λον στην εκ­παι­δευ­τι­κή κοι­νό­τη­τα ενώ οι φοι­τη­τές και οι φοι­τή­τρι­ες του Τμή­μα­τος Δη­μο­τι­κής Εκ­παί­δευ­σης μέ­σω της κα­τα­γρα­φής των ημε­ρο­λο­γί­ων της Πρα­κτι­κής τους Άσκη­σης εισέρ­χο­νται σε μια δι­α­δι­κα­σία συ­σχέ­τι­σης της θε­ω­ρί­ας με την πρά­ξη, της κα­τα­γρα­φής των σχε­δι­α­σμών δι­δα­σκα­λί­ας, λο­γο­δο­τούν για τις παι­δα­γω­γι­κές και δι­δα­κτι­κές επι­λο­γές τους και εξε­τά­ζουν και επα­νε­ξε­τά­ζουν στο πλαί­σιο του ανα­στο­χα­σμού τους τις εκ­παι­δευ­τι­κές τους επι­λο­γές. Οι υπο­ψή­φιοι εκ­παι­δευ­τι­κοί δι­α­μορ­φώ­νουν και δι­α­πραγ­μα­τεύ­ο­νται πα­ράλ­λη­λα την επαγ­γελ­μα­τι­κή τους ταυ­τό­τη­τα, κα­θώς κα­τα­λαμ­βά­νουν και τις αντί­στοι­χες θέ­σεις υπο­κει­μέ­νου, αυτού του/της ενερ­γού εκ­παι­δευ­τι­κού και του/της ανα­στο­χα­ζό­με­νου/ης επαγ­γελ­μα­τία.

Η Ευμορφία Κηπουροπούλου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., έχει λάβει το μεταπτυχιακό της και τον τίτλο του Διδάκτορα Φιλοσοφίας με ειδίκευση στην Παιδαγωγική και έμφαση στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση από το Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. και είναι Μεταδιδάκτωρ Παιδαγωγικής. Το επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή και πανελλήνιας εμβέλειας περιοδικά και έχει ανακοινωθεί σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, τις ταυτότητες, την Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών, τη μετανάστευση και την Κριτική Ανάλυση Λόγου. Έχει απασχοληθεί ως Επιστημονική Συνεργάτιδα και διδάσκουσα σε πανεπιστημιακά τμήματα και έχει εκδώσει 3 μονογραφίες. Απασχολείται ως Ειδική Επιστήμων στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και από το 2020 εργάζεται ως φιλόλογος στη Β/θμια Εκπαίδευση.