Η τελευταία μάχη της Κατοχής
Κιλκίς: 4 Νοεμβρίου 1944
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-285-4
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 1/2023
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
248 σελ.
Περιγραφή

Η Μάχη του Κιλκίς της 4ης Νοεμβρίου του 1944 υπήρξε μια από τις πλέον αιματηρές συγκρούσεις στο τέλος της περιόδου της ναζιστικής Κατοχής και μια από τις πλέον άγνωστες και αδιερεύνητες. Άφησε ως κληρονομιά τον απόλυτο διχασμό, που σε τοπικό επίπεδο «ξεπεράστηκε» με τη σιωπή και τους μονολόγους των πολιτικών επιγόνων των πρωταγωνιστών.

Το βασικό κείμενο αυτής της έκδοσης αφορά την ίδια τη μάχη που έγινε στο Κιλκίς μεταξύ του ΕΛΑΣ και των αντικομμουνιστικών ομάδων που είχαν οργανώσει οι Γερμανοί. Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον τρόπο οργάνωσης της πολύμορφης Εθνικής Αντίστασης και δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες συγκρότησης των δωσιλογικών ομάδων, είτε των περί τους Κουίσλιγκ της Αθήνας, είτε τους ελεγχόμενους κατευθείαν από τις γερμανικές αρχές Κατοχής στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Ανδρέας Αγτζίδης γεννήθηκε το 1926 στο Σταυροχώρι του Κιλκίς από γονείς αγρότες. Η Κατοχή από τη ναζιστική Γερμανία και η βουλγαρική επιβουλή κατά της Μακεδονίας και της Θράκης, σφράγισαν την ταυτότητα της γενιάς του. Συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ και βίωσε έντονα όλες τις επόμενες σκληρές φάσεις της δεκαετίας του ’40. Το 1947 πέρασε με πολύ καλή σειρά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, όπου και γράφτηκε αφού εξασφάλισε με μεγάλη δυσκολία το απαραίτητο «πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων». Ως εκπαιδευτικός αναμίχθηκε ενεργά στον διδασκαλικό συνδικαλισμό, ενώ αρθρογραφούσε προδικτατορικά στην εφημερίδα Κυρίαρχος Λαός της Ενώσεως Κέντρου. Επί τρία έτη εκλέγεται πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Κιλκίς, έως και την δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Από το 1971 έως τη συνταξιοδότησή του υπηρέτησε στην Αθήνα. Με το τέλος της Δικτατορίας ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική ενώ ήταν ιδρυτικό μέλος της ΠΑΣΚΕ εκπαιδευτικών. Το 1997, αρκετά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή του, επέστρεψε στο Κιλκίς όπου συμμετείχε ενεργά στα δρώμενα.