Στα ίχνη των παιδιών του Εμφυλίου
Τεκμήρια-μαρτυρίες
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-210-6
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 9/2022
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
240 σελ.
Περιγραφή

Η με­λέ­τη με τίτ­λο Στα ίχνη των παι­δι­ών του Εμ­φυ­λίου απο­τε­λεί ένα βή­μα στην επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να και συ­ζή­τη­ση μέ­σα από την πα­ρου­σί­α­ση αδη­μο­σί­ευ­των τεκ­μη­ρί­ων. Με­τα­ξύ άλ­λων κα­τα­γρά­φει ειδι­κές δι­α­δρο­μές που ακο­λού­θη­σαν οι απο­στο­λές των Ελ­λη­νο­παί­δων στη με­θό­ριο του Εμ­φυ­λίου, κα­θώς και στοι­χεία της εγκα­τά­στα­σής τους τό­σο στον χώ­ρο της νο­τι­ο­α­να­το­λι­κής όσο και σε αυτόν της κε­ντρι­κής Ευρώ­πης ευρύ­τε­ρα. Εντο­πί­ζει άγνω­στα κέ­ντρα φι­λο­ξε­νί­ας, ορει­νών απο­μα­κρυ­σμέ­νων το­πο­θε­σι­ών και οικι­σμών, επι­λεγ­μέ­νων βο­η­θη­τι­κών χώ­ρων που ανα­πλά­στη­καν για τις ανά­γκες που προ­έ­κυ­ψαν αλ­λά και πο­λυ­τε­λών θέ­ρε­τρων ανα­ψυ­χής. Επι­πρό­σθε­τα δό­θη­κε η δυ­να­τό­τη­τα να ερ­μη­νευ­τούν εσω­τε­ρι­κές με­τα­κι­νή­σεις ειδι­κού σκο­πού με ιδι­αί­τε­ρο εν­δι­α­φέ­ρον που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν τα χρό­νια της φι­λο­ξε­νί­ας τους στα κέ­ντρα, δε­δο­μέ­νου ότι συν­δέ­θη­καν με την κα­τά τό­πους κυ­βερ­νη­τι­κή πο­λι­τι­κή της Λα­ϊ­κής Δη­μο­κρα­τί­ας στην οποία είχαν εγκα­τα­στα­θεί. Από την άλ­λη τα προ­σκόμ­μα­τα στις προ­σπά­θει­ες επα­να­πα­τρι­σμού και η εμπλο­κή των δι­ερ­γα­σι­ών στον μύ­λο της πο­λι­τι­κής των χω­ρών υπο­δο­χής απέ­κτη­σαν ιδι­αί­τε­ρο εν­δι­α­φέ­ρον κα­θώς απο­τέ­λε­σαν κε­ντρι­κό πα­ρα­σκη­νι­α­κό ρυθ­μι­στή των εξε­λί­ξε­ων. Η εστί­α­ση της με­λέ­της στην πε­ρι­ο­χή της δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας ερ­μη­νεύ­ε­ται από το γε­γο­νός ότι οι νο­μοί Κα­στο­ρι­άς και Φλώ­ρι­νας ήταν ο βα­σι­κός γε­ω­γρα­φι­κός χώ­ρος ορ­γά­νω­σης και εκτέ­λε­σης των επι­χει­ρή­σε­ων, σε ό,τι αφο­ρά τις απο­στο­λές, απο­τε­λώ­ντας κατ’ ουσία το κέ­ντρο δι­εκ­πε­ραί­ω­σης αλ­λά και την κύ­ρια πύ­λη εξό­δου των Ελ­λη­νο­παί­δων προς τις προς βορ­ρά όμο­ρες Λα­ϊ­κές Δη­μο­κρα­τί­ες. Τα παι­διά του Εμ­φυ­λίου βρέ­θη­καν στο επί­κε­ντρο ενός πο­λέ­μου βι­αι­ό­τε­ρου, μι­ας δι­α­μά­χης χω­ρίς όρους με κοι­νω­νι­κό, πο­λι­τι­κό και ιδε­ο­λο­γι­κό υπό­βα­θρο και αναμ­φι­σβή­τη­τα με ποι­κί­λες προ­ε­κτά­σεις. Το κυ­ρί­ως πρω­το­γε­νές υλι­κό προ­έρ­χε­ται από προ­σω­πι­κή έρευ­να των φα­κέ­λων του Ιστο­ρι­κού και Δι­πλω­μα­τι­κού Αρ­χείου του ελ­λη­νι­κού υπουρ­γείου των Εξω­τε­ρι­κών. Επι­πλέ­ον η έρευ­να αρ­χει­α­κού ανέκ­δο­του υλι­κού στα Γε­νι­κά Αρ­χεία του Κρά­τους της κε­ντρι­κής και δυ­τι­κής Μα­κε­δο­νί­ας ήταν εποι­κο­δο­μη­τι­κή.

Ο Γεώργιος Στ. Παλαιόπουλος είναι ιστορικός ερευνητής. Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης [ΠΔΜ] στις Γλώσσες και τον Πολιτισμό των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με ειδίκευση στις Κοινωνικές, Πολιτισμικές και Πολιτικές Δομές στη ΝΑ Ευρώπη. Στο πλαίσιο των εγκυκλίων σπουδών του αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή [ΑΠΘ], το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών [ΠΔΜ], το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης [ΑΠΘ], και την Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας. Εξωτερικός συνεργάτης του ΙΜΧΑ και της ΕΜΣ. Ερευνητικά και συγγραφικά ασχολείται με θέματα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η Κατοχή, η Αντίσταση και ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αρχειακών ερευνών του. Ανέκδοτες ερευνητικές εισηγήσεις-ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε Διεθνή Επιστημονικά Συνέδρια Ιστορίας.

Συγγραφέας των επιστημονικών μελετών:

Ο ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος. Μέσα από την έρευνα της Διερευνητικής Επιτροπής των Επεισοδίων στα Βόρεια Ελληνικά Σύνορα και τον Τύπο της εποχής (1946-1947), Θεσσαλονίκη, 2013.

Στη μεθόριο του εμφυλίου, Η United Nations Special Committee on the Balkans στο μέτωπο του ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, Θεσσαλονίκη 2015.