Ιησουίτες
Οι κατακτητές (1540-1773)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-556-3
Πόλις, Αθήνα, 10/2022
Ελληνική, Νέα
€ 27.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 720 σελ.
Περιγραφή

Λίγες συλλογικές περιπέτειες σημάδεψαν τόσο έντονα τον πολιτισμό μας όσο η περιπέτεια των Ιησουιτών, που σε διάστημα πέντε αιώνων ξεδίπλωσαν τη δράση τους σε όλο τον κόσμο.

Μεταρρυθμιστές που μπήκαν αμέσως στο στόχαστρο της Ιεράς Εξέτασης, θαρραλέοι κήρυκες του Ευαγγελίου στην Ιαπωνία, την Κίνα ή το Βιετνάμ, δημιουργοί της ουτοπίας της Παραγουάης, παγκόσμιοι πρεσβευτές του Βατικανού, εξομολόγοι ηγεμόνων, εχθροί των γιανσενιστών, παιδαγωγοί των «ελίτ», οι Ιησουίτες ενσάρκωσαν, στο πέρασμα των αιώνων, έναν χριστιανισμό ικανό να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των καιρών, ανοιχτό στην επιστήμη και τολμηρά εμπλεκόμενο στην πολιτική διαμάχη για το καλύτερο και το χειρότερο.

Από την ίδρυση του Τάγματος από τον Ιγνάτιο Λογιόλα, το 1540, μέχρι την κατάργησή του το 1773 από τον πάπα Κλήμη ΙΔ’, ο Ζαν Λακουτύρ αναψηλαφεί αυτή την εκπληκτική ιστορία και παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές μιας αέναης σταυροφορίας «προς μείζονα δόξα του Θεού».

***

Ο Ζαν Λακουτύρ γεννήθηκε στο Μπορντώ το 1921 και πέθανε στο Ρουσιγιόν το 2015.

Μαθητής των Ιησουιτών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σπούδασε νομικά, φιλολογία και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, όπου και υποστήριξε τη διδακτορική του διατριβή. Στο Γραφείο Τύπου του στρατηγού Leclerc, υπηρετεί στην Ινδοκίνα και γνωρίζει εκ των έσω τη γαλλική αποικιοκρατία. Συναντά τον Χο Τσι Μινχ και άλλους ηγέτες του απελευθερωτικού κινήματος. Από τότε χρονολογείται η δράση του κατά της γαλλικής αποικιοκρατίας και η στράτευσή του στην Αριστερά. Δημοσιογράφος από το 1950, εργάστηκε στην Combat, τη France-Soir, τη Le Monde και το Le Nouvel Observateur.

Πολυγραφότατος, έχει δημοσιεύσει, μεταξύ άλλων, βιογραφίες του Ντε Γκωλ, του Χο Τσι Μινχ, του Νάσερ, του Αντρέ Μαλρώ, του Λεόν Μπλουμ, του Φρανσουά Μωριάκ, του Πιερ Μαντές Φρανς, του Τζων Κένεντι, του Μοντεσκιέ, του Σταντάλ, του Αλέξανδρου Δουμά, καθώς και βιβλία για την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τον Τρίτο Κόσμο, το Ισραήλ, το Βιετνάμ, την Καμπότζη, την Αλγερία, αλλά και βιβλία για την ιστορία, τη δημοσιογραφία, τη μουσική, το ράγκμπι, τις ταυρομαχίες.

Τον χαρακτήριζε η απόλυτη αφοσίωσή του στις υποθέσεις που υποστήριζε, ενώ τόσο τα βιβλία όσο και τα δημοσιογραφικά κείμενά του διακρίνονταν για το απαράμιλλο ύφος τους.