Γιατί συμμετείχε η Ελλάδα στον Πόλεμο της Κορέας το 1950-1953; Πώς ήταν η εμπειρία του πολέμου με αντίπαλο έναν «πολιτισμικά άλλο», σε μια περιοχή όπου η Ελλάδα δεν είχε κάποια πληθυσμιακή παρουσία ή διεκδίκηση; Πώς μάθαιναν τα νέα του πολέμου οι Έλληνες; Ποιο ήταν το ανθρώπινο κόστος του Πολέμου της Κορέας για την Ελλάδα; Γιατί σήμερα ελάχιστοι θυμούνται την ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο; Και τι έμεινε από τη συμμετοχή των περίπου 5.000 ελλήνων στρατιωτικών στις επιχειρήσεις στο πλευρό της Νότιας Κορέας; Ποια ίχνη άφησε τελικά ο πόλεμος αυτός στη συλλογική μνήμη της χώρας;
Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει το βιβλίο αυτό. Βασισμένο σε γενικές ιστορίες τoυ πολέμου της Κορέας, σε ελληνικές και ξένες ειδικές μελέτες, αλλά και σε απομνημονεύματα και μαρτυρίες Ελλήνων που συμμετείχαν, το βιβλίο ανασυστήνει τον Πόλεμο της Κορέας και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων στρατιωτών στην πρώτη γραμμή αφηγούμενο τις μνήμες, 70 χρόνια μετά την ανακωχή του Ιουλίου 1953.
Ο Γεώργιος Καζαμίας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Πήρε πτυχίο Νομικής Σχολής το 1987 (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία των Διεθνών Σχέσεων της Ελλάδας το 1990 (University of Bradford, UK). Έχει εργαστεί στο Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ, Θεσσαλονίκη, 1993-94) και στο University of Bradford (Βρετανία, 1990-91, 1994-2000). Από το έτος 2000 εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν θέματα όπως η ιστορία των διεθνών σχέσεων της Ελλάδας και της Ν.Α. Ευρώπης, η οικονομική ιστορία της Κύπρου (1878-1960), η μικροϊστορία και η προφορική ιστορία, η ψηφιοποίηση των ιστορικών αρχείων.