Μια σύντομη και 'ρεαλιστική' προσέγγιση στις περιπλανήσεις του Οδυσσέα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5323-25-7
Αθλέπολις, Αθήνα, 2018
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 19.08 (περ. ΦΠΑ 6%)
Ebook, EPUB
86 σελ.
Περιγραφή

Κάποτε, το έναυσμα για να γραφεί ένα βιβλίο είναι μια φράση ή ακόμα και μια λέξη.
Κάπως έτσι ξεκίνησε ο συγγραφέας του «Μια σύντομη και ρεαλιστική προσέγγιση στις περιπλανήσεις του Οδυσσέα» το καλοκαίρι του 2017, από κάτι που είχε διαβάσει σε κάποιον ιστότοπο σχετικά με τα πλοία των Φαιάκων.
Στο σχόλιο εκείνο, τα πλοία των Φαιάκων παρουσιάζονταν με εξωπραγματικές δυνατότητες, ή τουλάχιστον έτσι ερμηνεύονταν από τον σχολιαστή η περιγραφή που έκανε ο Όμηρος.
Ο συγγραφέας όμως, διαβάζοντας το ίδιο σημείο, κατέληξε σε πολύ διαφορετικά αλλά και πολύ πιο ρεαλιστικά συμπεράσματα, όπως για παράδειγμα ότι οι Φαίακες μπορεί να είχαν απλά ανακαλύψει μια πρώιμη μορφή πυξίδας.
Αυτό ήταν και η αφορμή να αρχίσει το ψάξιμο στην ιστορία της Οδύσσειας, αλλά σαν μηχανικός που είναι, με τεχνικό, κριτικό και πρακτικό πνεύμα, συνδυάζοντας τις περιγραφές του Ομήρου με τις σημερινές γνώσεις αλλά και τις δυνατότητες έρευνας που δίνει το διαδίκτυο και το Google Earth.
Στο τέλος, σχολιάζονται σε παραρτήματα η ύπαρξη γιγάντων (τότε αλλά και γενικότερα), τα πραγματικά αίτια του τρωικού πολέμου αλλά και η άποψη ότι ο Οδυσσέας έφτασε μέχρι την Αμερική!
Για το τελευταίο, υπάρχουν πρόσφατα ευρήματα με τη μέθοδο της ανίχνευσης των «διαδρομών» του DNA, που δεν εμπλέκουν το Οδυσσέα, αλλά εμπλέκουν ίσως τους Άτλαντες!
Επίσης, προσφέρονται εξηγήσεις και για κάποια σημεία της Οδύσσειας όπου θεωρείται ότι ο Όμηρος έκανε λάθος, σε βαθμό που έχει αμφισβητηθεί ακόμα και το φύλο του (!), καθώς, σε κάποια περίπτωση, θεωρήθηκε αδύνατον ένας άνδρας να μην γνωρίζει ότι ένα πλοίο δεν έχει τιμόνι στην πλώρη!
Και τελικά, μήπως ο Όμηρος ήταν ο άγνωστος συγγενής και «εγγυητής» της υστεροφημίας του Οδυσσέα;