Η Αγγελική Χατζημιχάλη αφιέρωσε τη ζωή της στην έρευνα, τη μελέτη και τη διάσωση της λαϊκής κληρονομιάς. Πρωτοπόρος στις σπουδές της λαογραφίας, πραγματοποίησε μια τομή στον τομέα αυτόν με τα οράματα και τους αγώνες της. Ταλαντούχα ζωγράφος, ακούραστη ερευνήτρια, προσέφερε τις δυνάμεις και την περιουσία της στο μεγάλο έργο της διάσωσης και της ανάδειξης του λαϊκού πολιτισμού. Τολμηρή και μαχητική, ταξίδεψε επί χρόνια σε ολόκληρη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, κάτω από δύσκολες συνθήκες και με πρωτόγονα μεταφορικά μέσα για να καταγράψει συστηματικά την κατάσταση της λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.
Ο λαϊκός πολιτισμός δεν ήταν γι' αυτή μόνο ένα ψυχρό κι ουδέτερο αντικείμενο έρευνας, αλλά ένας ζωντανός κόσμος με οργανική θέση στο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον. Κερδίζοντας με αγώνα την εμπιστοσύνη των χωρικών στάθηκε στο πλευρό τους, βοηθώντας τους να διασώσουν τους θησαυρούς τους και να συνεχίσουν να δημιουργούν τα έργα της λαϊκής παράδοσης.
(Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, από τον Πρόλογο)
Περιλαμβάνονται οι εισηγήσεις της εκδήλωσης που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής στις 19 Απριλίου 2019. Η Σταυρούλα Πισιμίση περιγράφει το έργο και τη ζωή της Αγγελικής Χατζημιχάλη, ενώ η Ελεωνόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου τη συμβολή της στην ελληνική λαογραφία με την πρώτη συστηματική καταγραφή της λαϊκής χειροτεχνίας. Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη και ο Ευάγγελος Καραμανές προσεγγίζουν το διδακτικό -και όχι μόνον- έργο της μέσα από τη λειτουργία του 'Ελληνικού Σπιτιού'. Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου παρουσιάζει ανέκδοτες επιστολές της Χατζημιχάλη με την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού. Στην έκδοση περιλαμβάνεται η προσφώνηση στην εκδήλωση του εγγονού της Πλάτωνα-Αλέξη Χατζημιχάλη και ο χαιρετισμός μνήμης στο έργο και το πρόσωπό της από τον καθηγητή Μιχάλη Μερακλή.
Ανήκει στη λίστα
Κατηγορίες
Βιογραφίες και αληθινές ιστορίες
Κοινωνία και κοινωνικές επιστήμες
Θεματική ταξινόμηση
DNBM Βιογραφία: φιλοσοφία και κοινωνικές επιστήμες