Τα ξωτικά του τόπου μας
Εικόνες από τον μεταφυσικό κόσμο στην Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5517-06-9
Αρτέον Εκδοτική, Περισσός, 5/2022
Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
24 x 22 εκ, 400 γρ, 72 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Αερικά, Τελώνια, Ασθένειες, Βρικόλακες, Δράκοι, Γίγαντες, Τριαμάτηδες, Καλικάντζαροι, Λάμιες, Γελλούδες, Μοίρες, Νεράιδες, Σμερδάκια, Χαμοδράκια κ.ά. Ξωτικά παρουσιάζονται εικονογραφημένα με πληροφορίες για τα φανταστικά όντα που κατοικούν στο σύμπαν των παραδοσιακών ανθρώπων στην Ελλάδα!
Περιγραφή

«Τα ξωτικά του τόπου μας», αποτελεί μια επιτομή των σχετικών λαϊκών αφηγήσεων ή «παραδόσεων», όπως τις αποκαλεί η Λαογραφία. Ο μεγάλος όγκος των πληροφοριών για τα φανταστικά όντα που κατοικούν στο σύμπαν των παραδοσιακών ανθρώπων, τα μυθικά πρόσωπα, οι τόποι και τα στοιχεία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδίδονται αβίαστα στον σύγχρονο αναγνώστη χάρη και στην καλαίσθητη εικονογράφηση, καθιστώντας το βιβλίο ένα εξαιρετικά ευχάριστο ανάγνωσμα. Η πληρότητα της παρουσίασης είναι αποτέλεσμα της επίπονης και μακρόχρονης ερευνητικής εργασίας του συγγραφέα, αλλά και της φροντίδας των εκδοτών του έργου. 

Οι εικονογράφοι, παρακολουθούν τις καταγραφές των αφηγήσεων και εμπνέονται από αυτές. Απεικονίζουν τα Εξωτικά της παραδοσιακής ελληνικής κοινωνίας βασιζόμενοι στην παραδοσιακή ζωγραφική, χωρίς να αγνοούν τη σύγχρονη εικαστική γλώσσα, λαμβάνοντας πάντα υπ` όψιν τους την εξοικείωση του κοινού με την αναπαράσταση φανταστικών όντων μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας, στα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το διαδίκτυο και τον κινηματογράφο. Η εικονογράφησή τους, πρωτότυπη και τολμηρή, αλλά με διαφαινόμενη γνώση και παλαιότερων ανάλογων εγχειρημάτων, διακρίνεται για τη σαφήνεια των μορφών των φανταστικών όντων και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που αποτελούσε το ενδιαίτημά τους.

Ο συγγραφέας αντλεί υλικό από πολλές κατηγορίες παραδόσεων προκειμένου να αποδώσει τα φανταστικά όντα, που κατοικούσαν στο μεταφυσικό σύμπαν των παραδοσιακών ανθρώπων. Στις παραδοσιακές κοινωνίες η «πραγματικότητα» της κοσμοθεωρίας των ανθρώπων είχε άμεση συνάφεια με αυτό που σήμερα θα αποκαλούσαμε «φανταστικό».