Παρά τις αποτελεσματικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν γίνει μέχρι τώρα στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων, τα νοσήματα αυτά εξακολουθούν να αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου Παγκοσμίως.
Η πρόληψη μπορεί να αποδώσει περισσότερο μέσω της κατανόησης των παραγόντων κινδύνου ή των καταστάσεων, η παρουσία των οποίων προμηνύει την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Κλασικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων θεωρούνται το κάπνισμα, η αυξημένη χοληστερόλη στο πλάσμα, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία. Για την αντιμετώπισή τους, έχουν γίνει εκτεταμένες συζητήσεις, σχετικά συνέδρια, ενώ, παράλληλα, έχουν διενεργηθεί και δημοσιευτεί πολλές κλινικές μελέτες και έχουν γραφτεί πολλά εγχειρίδια, καθώς και Κατευθυντήριες Οδηγίες από έγκυρους Επιστημονικούς Οργανισμούς και Ιατρικές Εταιρείες.
Τα τελευταία χρόνια γίνεται πολύς λόγος για θέματα που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση των αυξημένων επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο πλάσμα. Αυτό οφείλεται στην ανακάλυψη νέων, εξειδικευμένων, πολλά υποσχόμενων θεραπειών για τη μείωσή τους.
Οι περισσότεροι από εσάς έχετε ακούσει για τη χοληστερόλη και για τα τριγλυκερίδια είτε από τις εφημερίδες είτε από την τηλεόραση είτε από συζητήσεις, αλλά μάλλον πρόκειται για απλοϊκή γνώση του θέματος.
Αξίζει να γνωρίζουμε ότι η αυξημένη χοληστερόλη ή τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο πλάσμα δεν οφείλονται μόνο στη λανθασμένη διατροφή μας, άλλα και στα γονίδια, που κληρονομούμε από τους γονείς μας, τα οποία είναι υπεύθυνα τόσο για την σύνθεσή τους όσο και για τον καθορισμό του μεταβολισμού τους.
Η επιδημιολογικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι τα αυξημένα επίπεδα της χοληστερόλης στο πλάσμα οδηγούν σε στενώσεις των αρτηριών: 1) της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) που οδηγούν στη στεφανιαία νόσο με κίνδυνο το έμφραγμα του μυοκαρδίου, 2) του εγκεφάλου (καρωτίδες), με κίνδυνο το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 3) των περιφερικών αγγείων (πόδια), που συχνά οδηγεί σε πόνο (διαλείπουσα χωλότητα) κατά τη βάδιση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι νοσηρές αυτές καταστάσεις, καταλήγουν σε βαριά αναπηρία ακόμα και σε πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, ύστερα από μακροχρόνιες κλινικές μελέτες συνεχούς παρακολούθησης, γνωρίζουμε ότι η μείωση της αυξημένης χοληστερόλης στο πλάσμα επιβραδύνει ή ακόμα και υπoστρέφει την εξέλιξη των στενώσεων αυτών στα αγγεία και κατ` επέκταση των παραπάνω νοσημάτων.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος που πρέπει να γνωρίζουμε για τους παράγοντες κινδύνου όπως είναι τα λιπίδια, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση, είτε να προλάβουμε την εμφάνιση της νόσου (πρωτογενής πρόληψη), είτε να καθυστερήσουμε την ήδη εκδηλωμένη νόσο (δευτερογενής πρόληψη).
Στο εγχειρίδιο αυτό θα αναλυθούν θέματα που συχνά μας απασχολούν όπως: 1). Αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερόλης ή/και τριγλυκεριδίων, 2) Κινδύνους που διατρέχουν όσοι έχουν υψηλή χοληστερόλη ή/και υψηλά τριγλυκερίδια, 3). Διαταραχές του μεταβολισμού των λιπιδίων και τέλος, 4). Προσδιορισμός των λιπιδίων.
Ελπίζω ότι το ανά χείρας εγχειρίδιο, θα παρέχει μια συνοπτική, αλλά και ολοκληρωμένη ταυτόχρονα εικόνα στη σωστή κατανόηση των σημαντικών αυτών προβλημάτων υγείας, η γνώση των οποίων θα σας οδηγήσει στον αρμόδιο ιατρό για την κατάλληλη θεραπεία αλλά και ακόμα καλύτερα στην έγκαιρη πρόληψη.
Για καλύτερη κατανόηση κάποιου θέματος θα γίνονται επεξηγήσεις με πλάγια γράμματα.
Γενοβέφα Κολοβού