Η Φρόνηση του Εκπαιδευτικού
Αξιολόγηση και Αποτελεσματική Επαγγελματική Ανάπτυξη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-612-340-5
Γρηγόρη, Αθήνα, 1/2021
Ελληνική, Νέα
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 368 σελ.
Περιγραφή

 Η φρόνησις, όπως αναδεικνύεται μέσα από τα αριστοτελικά και τα ισοκρατικά κείμενα που, καταρχάς, μελετώνται στο ανά χείρας βιβλίο, είναι η διανοητική αρετή του ανθρώπου να προμελετά και να αποφασίζει σχετικά με επιμέρους καταστάσεις της ανθρώπινης ζωής, με βάση την ορθή λογική και με στόχο την ευδαίμονα ζωή.

Είναι ένα αγαθό της ψυχής, το οποίο αποκτάται μέσα από την εμπειρία και την επιμέλεια που επιδεικνύει το ίδιο το άτομο, αλλά και εκείνοι που θα το διδάξουν πώς με βάση τη λογική του φρόνιμου ανθρώπου να προμελετά τις χρονικές περιστάσεις, τα πρέποντα και τα συμβαίνοντα, ώστε να προχωρά στην ανάλογη κάθε φορά απόφαση και να προβαίνει στην αντίστοιχη εκτέλεση πράξης. Στη συνέχεια, μελετώνται βασικές θέσεις για την αξιολόγηση και την επαγγελματική ανάπτυξη του εκπαιδευτικού, όπως διαμορφώνονται μέσα από τη σύγχρονη διεθνή και ελληνική βιβλιογραφία. Παρατίθεται, λοιπόν, πινακοποίηση και ανάλυση του ζητουμένου της φρονήσεως του εκπαιδευτικού ως ὅλου και των σημαινόμενών της στο πεδίο της επαγγελματικής ανάπτυξης, με τη σχέση ισοδυναμίας που διαπιστώνεται. Ειδικότερα, εξετάζονται τα στοιχεία που καθιστούν αποτελεσματικές τις δράσεις επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών και συμβάλλουν δυνητικά στη φρόνηση του εκπαιδευτικού.

Για τον λόγο αυτόν, παρουσιάζεται μία ειδικότερη προσπάθεια αξιολόγησης της αποτελεσματικής επαγγελματικής ανάπτυξης των φιλολόγων που διδάσκουν Αρχαία Ελληνικά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με γνώμονα το ζητούμενο της φρονήσεως και στόχο τη βελτίωση της διδασκαλίας. Μέσα από τη Μέθοδο των Δελφών εξάγονται συμπεράσματα και διατυπώνονται προτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επαγγελματική ανάπτυξη των φιλολόγων και, κατά επέκταση, των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, με γνώμονα τη φρόνησιν του εκπαιδευτικού, όπως μας παραδίδεται από τον Αριστοτέλη και τον Ισοκράτη και αναπλαισιώνεται από τις σύγχρονες ανάγκες του εκπαιδευτικού έργου. Βασική θέση του παρόντος βιβλίου είναι ότι η διδασκαλία είναι φρόνησις και σκοπός της αποτελεσματικής επαγγελματικής ανάπτυξης είναι η κατάκτηση της φρόνησης του εκπαιδευτικού.