Ο Άρθουρ Σοπενχάουερ, θεωρείται ως ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους της εποχής μας. Και αυτό του το δοκίμιο είναι ένα καυστικό, οργισμένο, ανατρεπτικό και ταυτό-χρονα γεμάτο σοφία, γραμμένο με γλαφυρότητα, κείμενο. "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο", αυτοπροσδιόριζεται ως εγχειρίδιο για την επικράτηση μιας γνώμης απέναντι σε οποιονδήποτε αντιπάλο. "Εριστική διαλεκτική" την ορίζει ο Σοπενχάουερ, και "είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς, και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο".
Η πραγματική πρόθεση του Σοπενχάουερ ήταν να επιστήσει την προσοχή των αναγνωστών του στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι διαμορφωτές άποψης, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για δημοσιογράφους, είτε για διαφημιστές. Προφασιζόμενος ότι διδάσκει τη "στρεψοδικία" (όπως χαρακτήρισε αργότερα ο ίδιος τη ρητορική), στην πραγματικότητα δίδαξε πώς να την αναγνωρίζει κανείς και, κατ` επέκταση, πώς να την αντιμετωπίζει.
Αυτό το κείμενο παραμένει ακόμη και σήμερα, δυο αιώνες μετά τη συγγραφή του, ένα πολύτιμο εργαλείο για την αποκάλυψη των ψευδεπίγραφων απόψεων.