Οι συνοδοιπόροι του Σέρλοκ Χολμς
Οι σπουδαιότερες ιστορίες μυστηρίου: 1837-1914
Συλλογικό έργο
Μετάφραση: Χονδρού, Ιωάννα
Επιμέλεια κειμένου: Λεγάκη, Φωτεινή
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-436-792-4
Οξύ, Περιστέρι, 7/2021
Ελληνική, Νέα
€ 21.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 632 σελ.
Περιγραφή

Αυτή η συλλογή από δεκαεπτά κλασικές ιστορίες μυστηρίου, που χρονολογούνται από το 1837 έως το 1914, ανακαλύπτει την απαρχή του αστυνομικού μυθιστορήματος ξεκινώντας από το αρχαιότερο διήγημα με συναφές περιεχόμενο. Λένε ότι κάθε μεγάλος συγγραφέας έχει πατήσει σε ώμους γιγάντων. Αυτό φαίνεται να ισχύει και για τον πασίγνωστο και, κατά πολλούς, αξεπέραστο στη συγγραφή αστυνομικών διηγημάτων Arthur Conan Doyle, τον δημιουργό του Sherlock Holmes.

Άλλωστε, πώς θα μπορούσε να μη συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που συγγραφείς όπως ο Poe και ο Dickens προηγήθηκαν αρκετές δεκαετίες, αφήνοντας το στίγμα τους στο είδος; Τα φανταχτερά ονόματα του Poe και του Dickens ακολουθούνται και από άλλα, μερικά λιγότερο και μερικά περισσότερο γνωστά, όπως είναι ο Stevenson, ο Burton, οι Γάλλοι Leroux και Vidocq και διάφοροι άλλοι που συνέβαλαν με τα γραπτά τους και πυροδότησαν στο μυαλό του Conan Doyle τη δημιουργία του Sherlock Holmes.

Η συγκεκριμένη ανθολογία έχει και μεγάλη ιστορική σημασία, γιατί πληροφορεί τον αναγνώστη για την τεράστια αυτή γκάμα συγγραφέων και ηρώων της νουάρ λογοτεχνίας.

Ο Σέρλοκ Χολµς είναι πλέον µια φιγούρα που έχει ξεπεράσει και τον δηµιουργό του (τον περίφηµο Sir Arthur Conan Doyle) και την εποχή του (1880-1914). Ανήκει πλέον στην ευρύτερη ποπ κουλτούρα, µε την πίπα του, το κυνηγετικό καπέλο του, την παροιµιώδη ευφυΐα του και τη φλεγµατική παρατηρητικότητά του. Άντεξε στον χρόνο, πέρασε στη µικρή και στη µεγάλη οθόνη, εκµοντερνίστηκε, έγινε αντικείµενο παρωδίας, video game... και το σηµαντικότερο, έγινε σηµείο αναφοράς για κάθε ερευνητή.

Είναι όµως όντως ο Σέρλοκ ο πρώτος των πρώτων; Στο βιβλίο Οι συνοδοιπόροι του Σέρλοκ Χολµς θα συναντήσετε 17 δια-φορετικούς συγγραφείς του λεγόµενου crime fiction (ο όρος «αστυνο-
µική λογοτεχνία» εµφανίστηκε δεκαετίες αργότερα), που όχι µόνο είναι προγενέστεροι, αλλά επηρέασαν και άµεσα τον Arthur Conan Doyle σε όλο το σύµπαν που έχτισε γύρω από τον διαχρονικό πρωταγωνιστή του.

Τρεις συγγραφείς από την Αµερική (Edgar Allan Poe, Arthur Benjamin Reeve, Jacques Futrelle), τέσσερις από τη Γαλλία (Émile Gaboriau, Gaston Leroux, Maurice Leblanc, William Tufnell Le Queux), εννέα από το Ηνωµένο Βασίλειο (William Evans Burton, Charles Dickens, Mary Elizabeth Braddon, Wilkie Collins, Arthur Morrison, Richard Austin Freeman, Ernest Bramah, Ernest William Hornung, Charles Warren Adams – ο τελευταίος µε το ψευδώνυµο Charles Felix) και µία βαρόνη από την Ουγγαρία (Baroness Orczy), οι περισσότεροι µεταφρασµένοι για πρώτη φορά στα ελληνικά σε κείµενα ιδιαίτερα δυσεύρετα που ανθολογούνται από τον Graeme Davis. 

∆ιαβάζοντας κανείς αυτά τα απολαυστικά κείµενα, από τη µία συνδεδεµένα µε την εποχή τους (τοπικές δεισιδαιµονίες, ιστορίες τρόµου, µεταφυσικά στοιχεία, γοτθική ατµόσφαιρα), από την άλλη συναρπαστικά σαν να εκδόθηκαν για πρώτη φορά... προχθές, δεν µπορεί παρά να αναγνωρίσει όλα όσα εξακολουθούν να διέπουν τη δοµή ενός τυπικού αστυνοµικού µυθιστορήµατος. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι κείµενα που έχουν γραφτεί πριν από έναν αιώνα καταφέρνουν να κερδίσουν από την πρώτη παράγραφο και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη του 2021, ο οποίος, στο µεταξύ, έχει εκατοντάδες ερεθίσµατα, θεωρητικά πιο πλούσια και ευφάνταστα. Κάποια κλισέ ωστόσο δεν είναι τυχαία· το κλασικό είναι πάντοτε της µόδας. Και µε αυτό το βιβλίο ο Σέρλοκ Χολµς αποκτά την πιο εκλεκτή παρέα!