BAΣIΛEIA ΓEΩPΓIOY H έκτη μέρα, NOYBEΛA
KPATIKO BPABEIO ΠPΩTOEMΦANIZOMENOY ΣYΓΓPAΦEA 2016
(σειρά Σύγχρονη Ελληνική Πεζογραφία)
σελ. 96, σχήμα 15 X 21εκ., εκδ. «Mανδραγόρας», B΄ εκδοση, Αθήνα,
Aπρίλιος 2021, αριθ. έκδοσης 345
ISBN 978-960-592-127-9, τιμή 10,60 ευρώ
Κύλησαν ακόμα δυο ώρες, μέχρι που έφτασε στα ρουθούνια του για πρώτη φορά η μυρωδιά της νεκρής του σάρκας. Αν και δεν είχε ξαναμυρίσει ποτέ του νεκρό άνθρωπο, ήταν βέβαιος ότι αυτή η αρχικά ανεπαίσθητη δυσωδία αναδιδόταν από τη σορό του και του προκάλεσε τόσο μεγάλη αηδία που ήταν σίγουρος ότι, αν ήταν ακόμα ζωντανός, θα είχε κάνει εμετό. Ακόμα δεν ήταν τόσο έντονη, αλλά η τραγική συνειδητοποίηση ότι κάθε ώρα το σώμα του θα σάπιζε όλο και περισσότερο και τελικά η μυρωδιά θα γινόταν αφόρητη, τον πανικόβαλε και τον ανάγκασε να σηκωθεί από το κρεβάτι του για να αναζητήσει μια τουλάχιστον προσωρινή λύση.Π
H έκτη μέρα, μια νουβέλα που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2015 από τις εκδόσεις «Γαβριηλίδης», διαβάζεται απνευστί. Mε ζωντανούς διαλόγους και ακριβείς περιγραφές, η συγγραφέας αποτυπώνει το «παράδοξο» του κεντρικού ήρωα.
Aπό την πλευρά του, ο αναγνώστης μόλις στην τελευταία σελίδα, μέσα από συνεχείς ανατροπές, προσλαμβάνει στο σύνολό της την εικόνα που τόσο επιτήδεια, ψηφίδα την ψηφίδα, δημιουργεί η συγγραφέας.
Όταν κλείνεις το βιβλίο, αντιλαμβάνεσαι το πόσο ρεαλιστική είναι η περιγραφή των ψυχικών καταστάσεων που βιώνονται από τον ήρωα, καταγεγραμμένες κυρίαρχα μέσα από τη δική του προσωπική οπτική, και όχι από την οπτική των χαρακτήρων που τον πλαισιώνουν.
Στις σελίδες του βιβλίου συναντιέται η λογική των υγειών ανθρώπων με την «άλλη λογική» και ταυτόχρονα διασταυρώνονται οι διαφορετικοί τρόποι αντίδρασης του υποστηρικτικού περιβάλλοντος, από τη μια η αποδοχή και η κατανόηση και από την άλλη η κούραση και η απόρριψη.
H συγγραφέας στην πρώτη της μόλις εμφάνιση στα γράμματα, κατορθώνει να δώσει ένα ώριμο βιβλίο, πλήρες ουσίας, που γεννά προβληματισμό και σκέψεις που θα απασχολήσουν τον αναγνώστη για πολύ καιρό αφού γυρίσει και την τελευταία σελίδα.
«M»
Η Βασιλεία Γεωργίου είναι γιατρός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1991 και τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στη Γερμανία.