Τα θέματα με τα οποία ασχολείται φέτος η συλλεκτική έκδοση-λεύκωμα, απολύτως επίκαιρα, είναι το «Ελληνικό θέατρο και η Επανάσταση του 1821» και οι Πρωθιέρειες των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίες ήταν κυρίως ηθοποιοί ή χορογράφοι.
Στην ενότητα «Ελληνικό θέατρο και η Επανάσταση του 1821» αναφέρονται όλες οι θεατρικές προσπάθειες λίγο πριν την Επανάσταση και μερικά χρόνια μετά, τόσο στον ελλλαδικό χώρο, όσο και στην Οδησσό και το Βουκουρέστι, όπως και όλα τα θεατρικά έργα τα οποία γράφτηκαν εμπνευσμένα από το 1821 και τους ήρωες που ανέδειξε. Συμπεριλαμβάνονται και αναφορές στις απαρχές του Θεάτρου Σκιών στην Ελλάδα πριν τον Πατρινό καραγκιοζοπαίχτη Μίμαρο.
Φωτογραφίες, γκραβούρες, ζωγραφικά πορτραίτα, σελίδες θεατρικών έργων και εξώφυλλα περιοδικών της εποχής συμπληρώνουν τα κείμενα που έγραψε η Σύσση Καπλάνη. Μεγάλη η έρευνα, που προηγήθηκε, αναφέρεται στη Βιβλιογραφία τής έκδοσης από έντυπο υλικό, μέρος του οποίου προσφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ Ζαχαρία Ρόχα.
Η αναφορά στις Πρωθιέρειες ξεκινά με την ιστορική μορφή της χορογράφου Κούλας Πράτσικα, η οποία άναψε την Ολυμπιακή φλόγα από τον ελληνικό ήλιο το 1936 στην Ολυμπία, περνά στην αξέχαστη ηθοποιό Αλέκα Κατσέλη, στη Μαρία Μοσχολιού, που πρόσφατα έφυγε, για να καταλήξει στην Ξανθή Γεωργίου, Πρωθιέρεια στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκυο.
Σημαντικό μέρος της ύλης του Θεατρικού Ημερολογίου καλύπτουν τα γενέθλια και οι ημερομηνίες θανάτου ηθοποιών, σκηνοθετών, θεατρικών συγγραφέων, που κάθε χρόνο εμπλουτίζεται από τον επίτιμο Πρόεδρο του ΤΑΣΕΗ Σπύρο Μπιμπίλα. Φέτος, πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 οι άνθρωποι του θεάτρου που αναφέρονται.
Πηγή: https://tetragwno.gr/vivlio/vivlia/theatriko-imerologio-2021-toy-tasei