Κυρίαρχο θέμα του βιβλίου αυτού είναι η διδασκαλία του κειμενικού είδους του επιχειρήματος σε παιδιά της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε θεωρητικό επίπεδο επιχειρείται μια επισκόπηση και κριτική των ερευνητικών δεδομένων που αφορούν στο συγκεκριμένο κειμενικό είδος.
Σε πρακτικό επίπεδο η συγγραφέας καταγράφει μια τεκμηριωμένη διδακτική πρόταση με αντικείμενο το επιχειρηματολογικό κείμενο και ειδικότερα μια υποκατηγορία του, την πειθώ. Η διδακτική πρόταση δοκιμάστηκε σε μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου.
Παράλληλα, με την αξιοποίηση του Μοντέλου Ανάλυσης του Προφορικού Λόγου διερευνώνται με συστηματικό τρόπο οι διαδικασίες μέσα από τις οποίες μαθητές/τριες και εκπαιδευτικός συνοικοδόμησαν προφορικές αλληλεπιδράσεις οι οποίες λειτούργησαν ως γέφυρες για τη μετάβαση στο γραπτό λόγο. Μια τέτοιου είδους διερεύνηση επαναπροσδιορίζει και τη σημασία της έννοιας «προφορικός λόγος» μέσα στη σχολική τάξη.
Είναι ένα βιβλίο που με την έρευνά του έρχεται να ενισχύσει τον περιορισμένο στον ελληνικό χώρο αριθμό ερευνών που αφορούν στο επιχείρημα ως είδος λόγου. Παράλληλα προσπορίζει ερευνητικά δεδομένα που μαζί με εκείνα των άλλων ερευνών (ελληνικών και ξένων) συμβάλλουν στη συστηματική διάρθρωση του τρόπου διδακτικής από την πλευρά των εκπαιδευτικών και στη διεύρυνση της κειμενικής γνώσης των παιδιών σχετικά με αυτό το γνωστικά απαιτητικό και σημαντικό για τη σύγχρονη εποχή είδος λόγου.