Εισαγωγή στη Χρηματοοικονομική
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-127-0
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 11/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 325 γρ, 182 σελ.
Περιγραφή

Το παρόν εγχειρίδιο αποσκοπεί στην παρουσίαση βασικών εννοιών και λειτουργιών τής χρηματοοικονομικής σε επιχειρήσεις (corporate finance) και σε αγορές (financial markets).
Αρχικά, αναφέρονται οι βασικές έννοιες του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, οι 100 βασικές λέξεις της χρηματοοικονομικής και οι 100 της χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008. Στη συνέχεια γίνεται μνεία στις νέες προκλήσεις τού χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ και παρουσιάζονται οι έννοιες της χρηματοοικονομικής μόχλευσης, της αποδοτικότητας, της φερεγγυότητας και του ρίσκου πτώχευσης επιχειρήσεων. Παράλληλα, στο εγχειρίδιο εμφανίζεται η συνεισφορά των μαθηματικών στη χρηματοοικονομική επιχειρήσεων και στη διαχείριση του ρίσκου χαρτοφυλακίων. Η χρηματοοικονομική λογιστική με τα νέα διεθνή ΔΛΠ, ΕΛΠ, παρουσιάζει τις μεταβολές στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις των επιχειρήσεων. Τέλος, γίνεται αναφορά στις τράπεζες του μέλλοντος και στη νέα σχέση που δημιουργείται μεταξύ χρηματοοικονομικής και κλιματικής αλλαγής.
Το εγχειρίδιο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές που ασχολούνται με τη χρηματοοικονομική επιστήμη, αλλά και σε διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων, οργανισμών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς και σε χρηματοοικονομικούς/χρηματιστηριακούς αναλυτές/επενδυτές.

Επιμέλεια:  
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδημαϊκός
Πολυτεχνείο Κρήτης & Audencia Business School

Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής και Αν. Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Είναι επίσης Διευθυντής των Εργαστηρίων Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του ίδιου Πολυτεχνείου και, από το 2012, Distinguished Research Professor στο Audencia Business School (Γαλλία). Στα πλαίσια της ερευνητικής του δραστηριότητας του έχουν απονεμηθεί πολλές διεθνείς τιμητικές διακρίσεις. Το 2018, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον ανακήρυξε Επίτιμο Διδάκτορα για το έργο του στην Πολυκριτήρια Ανάλυση και τις Χρηματοοικονομικές Αποφάσεις. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο, το οποίο περιλαμβάνει 95 βιβλία που έχουν εκδοθεί από ελληνικούς και διεθνείς εκδοτικούς οίκους και περισσότερες από 500 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή έγκυρα περιοδικά, στους τομείς της επιχειρησιακής έρευνας, της διαχείρισης χρηματοοικονομικών κινδύνων, της πολυκριτήριας ανάλυσης και του χρηματοοικονομικού μάνατζμεντ –τομείς στους οποίους επικεντρώνονται τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα.