Το παρόν έργο γράφτηκε επειδή η εποχή που διανύουμε είναι γεμάτη πάθη και λάθη. Ο άνθρωπος τόσο ως αυτόνομη οντότητα όσο και ως μέλος του συνόλου έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος με τρομερούς πειρασμούς και με εικονικές επιταγές της σύγχρονης εποχής. Η Σκύλλα και η Χάρυβδη όμως έχουν τη δική μας όψη, καθώς κάθε πρόβλημα που μας απασχολεί δημιουργείται από εμάς τους ίδιους.
Κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά ζητήματα που μαστίζουν δεν είναι παρά ένα αρνητικό πρόσημο της κοινωνίας που εμείς οι ίδιοι έχουμε χτίσει. Επειδή φαντάζουν όλα κάπως απύθμενα ως προς τη σύγχρονη ηθική του είδους μας, ο συγγραφέας θέτει προβληματισμούς αναλύοντας τομείς της ζωής μας.
Η ανάλυση αυτή εφάπτεται ουσιαστικά της αναζήτησης της ουσίας και της σημασίας που έχουν ορισμένες αρχές, αξίες και ιδανικά εφόσον συμπορευτούμε με αυτά. Αφορμή για το ξεδίπλωμα των σκέψεων του συγγραφέα αποτελούν δείγματα της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ κινητήριο έναυσμα οι ρήσεις πνευματικών ανθρώπων και φιλοσόφων.
Στο έργο, σημειώνεται η ιδιαίτερη αγάπη του συγγραφέα για τον Αριστοτέλη του οποίου τα διδάγματα κρίνονται διαχρονικά και άξια αναφοράς κι εφαρμογής. Κι όλα αυτά για την αριστοτελική τελολογική ερμηνεία και κατανόηση των θεματικών που αναλύονται.
Μόνον εφόσον κατανοήσει ο αναγνώστης την αιτία των προβλημάτων του, θα καταφέρει να περάσει από το τερατώδες πέρασμα μεταξύ της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Το στοίχημα μεγάλο. Η ανάγκη για ηθική συγκρότηση του ατόμου ακόμη μεγαλύτερη.