Ο Φιλάργυρος - Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής
L'avare - Le bourgeois gentilhomme (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξώφυλλο/εικαστικό: Μιχαηλάρη, Αριάδνη
Επιμέλεια κειμένου: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-267-8
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 4/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 9.54 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 148 σελ.
Γαλλικά (γλώσσα πρωτοτύπου)
Περιγραφή

Ο Αργκάν, ο Κατά φαντασίαν ασθενής, είναι ένας ευκατάστατος αστός, υποχόνδριος και  νευρωτικός με τη βασανιστική εμμονή ότι πάσχει από διάφορες αρρώστιες. Πέφτει, λοιπόν, θύμα εκμετάλλευσης των γιατρών και της δεύτερης γυναίκας του της Μπελίνας, η οποία ενδιαφέρεται μόνο για την περιουσία του. Ανίκανος να απαλλαγεί από την εμμονή του και μη θέλοντας να πληρώνει υπέρογκα ποσά στους γιατρούς, αποφασίζει να παντρέψει την κόρη του με έναν γιατρό, ώστε να έχει τον δικό του γιατρό στο σπίτι. Εξαιτίας αυτής του της επιθυμίας, θα ξεσπάσει μια κρίση που θα δημιουργήσει αναταράξεις σε όλη την οικογένεια.  

Ο Αρπαγκόν είναι ο Φιλάργυρος, ένας γερο-τσιγκούνης, χήρος, εξαρτημένος από το χρυσάφι του, τόσο που στην ιδέα της απώλειάς του νιώθει να τρελαίνεται.  Κωμικό και συγχρόνως τραγικό πρόσωπο, έρμαιο της αδυναμίας του και του ναρκισσισμού του, βλέπει παντού εχθρούς και καταπιέζει τα παιδιά του, τον Κλεάνθη και τη Λίζα, προσπαθώντας να τους επιβάλλει κερδοφόρους γάμους, αδιαφορώντας για τις δικές τους επιθυμίες, ενώ, από την άλλη, ο ίδιος επιλέγει για σύζυγο μια όμορφη νεαρή κοπέλα, τη Μαριάνα,  με την οποία είναι ερωτευμένος ο γιος του, ο Κλεάνθης. Τα παιδιά αντιδρούν στις επιλογές του πατέρα τους και έτσι ξεκινάει μια προσπάθεια ματαίωσης των σχεδίων του Αρπαγκόν. 

ο κατά φαντασίαν ασθενής

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΜΟΛΙΕΡΟΣ
ΑΡΓΚΑΝ
ΤΟΥΑΝΕΤΑ, σε δυο ρόλους: καμαριέρα και γιατρός
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΜΠΕΛΙΝΑ
ΚΛΕΑΝΘΗΣ
ΚΥΡΙΟΣ ΝΤΙΑΦΟΥΑΡΟΣ
ΘΩΜΑΣ ΝΤΙΑΦΟΥΑΡΟΣ
ΤΟΥΑΝΕΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΠΡΩΤΟΣ ΔOΚΤΩΡ
ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΔΟΚΤΩΡ
ΤΡΙΤΟΣ ΔΟΚΤΩΡ
ΧΟΡΟΣ
ΑΦΗΓΗΤΕΣ, ένας ή περισσότεροι ανάλογα με τη θεατρική ομάδα

ο φιλάργυρος

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΑΡΠΑΓΚΟΝ
ΑΡΓΚΑΝ
ΚΛΕΑΝΘΗΣ
ΒΑΛΕΡΙΟΣ
ΑΝΣΕΛΜΗΣ
ΛΙΖΑ
ΜΑΡΙΑΝΑ
ΦΡΟΣΥΝΗ
ΚΥΡ-ΓΙΑΚΟΒΟΣ
AΣΤΥΝΟΜΟΣ
ΤΟΥΑΝΕΤΑ
ΣΑΪΤΑΣ
ΚΛΑΥΔΙΑ
ΛΥΔΙΑ
ΑΚΥΛΙΑ
ΚΑΛΑΜΟΠΟΔΗΣ
ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΙΝΟΣ
ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Διασκευή για παιδιά και έφηβουςΣυγγραφέας: Μολιέρος (Moliere Poquelin Jean-Baptiste)
 

O Pascal Debailly, καθηγητής στο Πανεπιστήμιου Paris-VII, αναφέρει σχετικά :  «Η Ιατρική δεν είναι μόνο μια δραστηριότητα που έχει ως σκοπό να φροντίζει και να θεραπεύει τους ασθενείς, είναι ένας θεσμός με σημαντικές προεκτάσεις όσον αφορά την εξουσία. Παρουσιάζεται στον ασθενή με εντυπωσιακά στοιχεία, ως μια δραστηριότητα μαγική. Οι γιατροί εκφράζονται στα λατινικά ή με ιατρικούς όρους που έχουν ρίζες ελληνικές ή λατινικές. Φορούν μακριά φορέματα μαύρα και καπέλα, φέρουν ιατρικά εργαλεία όπως σύριγγες για να κάνουν τα κλύσματα. Για να γίνει κάποιος γιατρός τον 17ο αιώνα, πρέπει πρώτα να κατέχει μια συγκεκριμένη ρητορική, μια συγκεκριμένη γλώσσα, μια γλώσσα σκοτεινή. Πριν από όλα, ένας γιατρός πρέπει να είναι ρήτορας ικανός να αναπτύξει επιχειρήματα σε μια συζήτηση».[1]

[1] Molière, Le malade imaginaire, La bibliothèque Gallimard 110, Éditions Gallimard, 2003, σ. 258.

ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ

Κυρίες και κύριοι, σας καλωσορίζω στη μεγαλειώδη παράσταση του πασίγνωστου έργου του διάσημου γάλλου θεατρικού συγγραφέα Μολιέρου,  του Κατά φαντασίαν ασθενή. Πρόκειται για ένα διασκεδαστικό έργο που αγαπήθηκε από το κοινό και άντεξε στον χρόνο. Το γιατί σάς αφήνω να το ανακαλύψετε μόνοι σας παρακολουθώντας την ξεχωριστή αυτή παράσταση την οποία είχα την τύχη να σκηνοθετήσω και μέσα απ’ αυτή να δοξαστώ!

Κυρίες και κύριοι, εγώ είμαι ο σκηνοθέτης!

Εγώ κινώ τα νήματα! Οι ηθοποιοί δεν είναι παρά μαριονέτες στα χέρια μου.

Εγώ οδηγώ την παράσταση όπου θέλω. Και τώρα μάλιστα που ο αείμνηστος Μολιέρος δεν είναι ανάμεσά μας και δεν υπάρχει ο κίνδυνος παρεμβάσεων εκ μέρους του −ξέρετε οι συγγραφείς το έχουν αυτό το ελάττωμα− τώρα αισθάνομαι ελεύθερος, απέραντα ελεύθερος να ξεδιπλώσω το άνευ προηγουμένου ταλέντο μου και να δοξαστώ. Ο Κατά φαντασίαν ασθενής είναι δικός μου, κατάδικος μου και όπως θα δείτε του έχω αλλάξει τα… (φωνάζει δυνατά προς την κονσόλα) ΦΩΤΑ! LUMIERES! Ανάψτε τα φώτα. Η παράσταση αρχίζει!

(Πάει στην άκρη της σκηνής και κάθεται σε μια καρέκλα σκηνοθέτη. Μπαίνει ο Μολιέρος και ακούγεται η φωνή του σκηνοθέτη.)