Η κάθοδος των Μυρίων
Μια ελληνική εποποιία στην καρδιά της Ασίας (401-399 π.Χ.)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5018-60-3
Γνώμων Εκδοτική, Αθήνα, 1/2016
Ελληνική, Νέα
€ 11.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
28 x 21 εκ, 228 σελ.
Περιγραφή

Λίγο πριν την άνοιξη του 401 π.Χ., δέκα χιλιάδες πολεμιστές άρχισαν ένα ταξίδι προς τα βάθη της Μέσης Ανατολής, στο πλευρό του Κύρου του Νεώτερου, ο οποίος σχεδίαζε να ανατρέψει τον αδελφό του Αρταξέρξη Β` και να φορέσει την τιάρα του Μεγάλου Βασιλιά. Οταν άρχισαν το επικό τους ταξίδι, οι σκληροτράχηλοι και εμπειροπόλεμοι αυτοί άνδρες ήταν απλοί μισθοφόροι σε μια συνηθισμένη αποστολή. Οταν όμως ολοκλήρωσαν την περιπέτειά τους, μετά από δύο χρόνια και πορεία 6.500 χλμ., είχαν γίνει μύθος. Η ιστορία τους συνάρπαζε και συνεχίζει να συγκινεί, αιώνες αργότερα, εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι περιπέτειές τους αποτυπώθηκαν με γλαφυρό τρόπο από την πένα του Ξενοφώντα και οι ίδιοι πέρασαν στην αθανασία. Οι Μύριοι σχημάτισαν μια "περιπλανώμενη κοινοπολιτεία" που σημαδεύτηκε από ένδοξες και θλιβερές στιγμές, με έριδες αλλά και συναδέλφωση, προδοσίες και ηρωισμούς.

Η νέα μονογραφία της ΓΝΩΜΩΝ ακολουθεί τα βήματα των Μυρίων από τις ακτές της Μικράς Ασίας μέχρι τη Μεσοποταμία, περιγράφει τον ηρωισμό τους στα Κούναξα, καταγράφει τα συναισθήματά τους όταν έχασαν με δόλιο τρόπο την ηγεσία τους και παρακολουθεί την ανάδειξη του Ξενοφώντα ως ηγέτη αυτών των γενναίων ανδρών. Πάνω απ` όλα, όμως, ο αναγνώστης θα ζήσει στιγμή προς στιγμή το μοναδικό ταξίδι της επιστροφής μέσα από αφιλόξενα εδάφη, πάνω σε απόκρημνα βουνά, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, ενώ οι εχθροί ελλόχευαν παντού, μέχρι την ημέρα που οι Μύριοι αντίκρισαν τη λυτρωτική εικόνα της θάλασσας.

Με τη βοήθεια κατατοπιστικών χαρτών και πλούσιας εικονογράφησης, ο αναγνώστης παρακολουθεί νοερά το ταξίδι αυτό, αλλά και τις νέες περιπέτειες των Μυρίων στις ακτές του Πόντου και στη γη της Θράκης. Θα ανακαλύψει πώς πολεμούσαν αυτοί οι ξεχωριστοί στρατιώτες, πώς συντηρούντο, πώς σκέπτονταν, ποιους εχθρούς αντιμετώπισαν, ποιες πόλεις τους συμπαραστάθηκαν και ποιες όχι. Επίσης θα σχηματίσει μια σαφή εικόνα για τους μισθοφορικούς στρατούς της εποχής, τα "παιδιά" μιας ταραγμένης περιόδου, μετά τις ανοικτές πληγές που άφησε πίσω του ο Πελοποννησιακός Πόλεμος.

Η μονογραφία αυτή αποτελεί απαραίτητη προσθήκη στη βιβλιοθήκη τόσο του απλού λάτρη της αρχαιότητας, όσο και του συστηματικού μελετητή της ιστορίας.