Το ανατολικότερο από τα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου και το δεύτερο σε ύψος του Μωρηά, η Ζήρια είναι ένας τόπος γλυκός και εύφορος.
Μεγάλα οροπέδια και κοιλάδες ποικίλουν το ορεινό τοπίο ενώ γύρω από το βουνό απλώνονται δύο μεγάλες λεκάνες, του Φενεού και της Στυμφαλίας, όπου φωλιάζει και η ομώνυμη λίμνη.
Ο νέος χάρτης της Ανάβασης, σε κλίμακα 1:30.000 και δύο όψεων καλύπτει την ευρύτερη περιοχή γύρω από το βουνό, ξεκινώντας από τη θάλασσα, Ακράτα, μέχρι Καμάρι και φθάνει νότια μέχρι τη Λαύκα και το Ψάρι.Η ποικιλία και η ομορφιά των τοπίων είναι μοναδική, γιατί με τη φύση, συνυπάρχουν ο μύθος και η ιστορία.
Η περιήγηση στο μύθο ξεκινάει από τα έγκατα της γης, από το σπήλαιο του Ερμή, και το φαράγγι της Φόνισσας, με τα σπηλαιώδη χάσματα, και αναδύεται στην όμορφη κοιλάδα της Φλαμπουρίστας, τη λίμνη Δάσιου και τη λίμνη Στυμφαλία. Η περιήγηση στη ιστορία περνάει από την ακρόπολη της Πελλήνης, όπου ο αρχαίος ναός μετουσιώθηκε σε παλαιοχριστιανική εκκλησία και αργότερα σε κοιμητήρι. Περνάει επίσης από το μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών (νεκρόπολη της ομηρικής Αραιθυρέας), από την οποία είχαν κλαπεί τα περίφημα κοσμήματα που τελικά επαναπατρίστηκαν ως "Θησαυρός των Αηδονιών" και εκτίθενται σήμερα στο μουσείο της Νεμέας. Και από την Φενεό, αρχαία πόλη-κράτος της αρχαίας Αρκαδίας (που σήμερα διοικητικά ανήκει στο νομό Κορινθίας), μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Αρκαδίας, χάρις στην πλούσια πεδιάδα της. Μπορεί κανείς να αναλογιστεί πάνω στη σχέση αλληλεξάρτησης ανθρώπου και φύσης επισκεπτόμενος το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, ένα από τα μουσεία του Π.Ι.Ο.Π. ή ακόμα τους περιποιημένους οικισμούς των Τρικάλων, και στη Γκούρα, με τα ιστορικά κτήρια και τη λιθόστρωτη πλατεία.
Πάνω από όλα όμως, είναι ένας γνήσιος πεζοπορικός χάρτης που προτείνει περιηγήσεις στη φύση, μέσα από 10 ενδιαφέρουσες σηματοδοτημένες διαδρομές με αναλυτικές πληροφορίες, για τις αποστάσεις και τους χρόνους πορείας.