Η Αποσύνθεση του Ευρωατλαντισμού και ο Νέος Αυταρχισμός
Παγκόσμια μετατόπιση ισχύος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-458-933-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 232 σελ.
Περιγραφή

Οι κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις αποτελούν καμπύλες μάθησης τόσο για τους απλούς ανθρώπους όσο και για τους δημόσιους διανοούμενους, και ιδιαίτερα τους νέους. Μόνο τότε η ταξική εξουσία αποκαλύπτει την πιο άσχημη φύση της, ασκώντας τεράστιες πιέσεις σε κοινωνίες και οικογένειες. Το επιχείρημα που παρουσιάζεται εδώ είναι μια προσπάθεια να αποδειχθεί πως υπάρχει κάτι θεμελιωδώς λανθασμένο με το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η ιστορία που αφηγείται το βιβλίο αυτό είναι ότι η βασική αιτία του δεξιού λαϊκισμού και του ρατσισμού δεν πηγάζει από την κοινωνία των πολιτών και τις στάσεις του καθενός από τους πολίτες, αλλά από τους ελιτιστικούς θεσμούς και την υψηλή πολιτική του υπερατλαντικού κόσμου, ο οποίος βρίσκεται σήμερα σε σοβαρή κρίση και παρακμή, εξαιτίας –μεταξύ άλλων– της παρατηρούμενης μετατόπισης της παγκόσμιας ισχύος προς τις ασιατικές οικονομίες.

Όπως θα διαπιστώσουν οι αναγνώστες, αυτό το βιβλίο περιέχει ακόμη πολλά περισσότερα. Πολλοί ήδη θα αναρωτιούνται: τι ρεαλιστικό προτείνει πολιτικά; Είναι σαφές ότι λείπει μια γνήσια και πρωτότυπη δημοκρατική εναλλακτική λύση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να εξηγηθεί στον κόσμο τι πραγματικά συμβαίνει. Αυτό το βιβλίο προσπαθεί να ανοίξει μια τέτοια προοπτική.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική ανάλυση, θεωρητικά, ιστορικά και εμπειρικά τεκμηριωμένη».

καθ. Bob Jessop, University of Lancaster, UK

«Μια πολύ σημαντική προσθήκη στην τρέχουσα συζήτηση για τη μετατόπιση ισχύος στην παγκόσμια πολιτική και οικονομία».

καθ. Leila Simona Talani, King’s College University of London, UK 

«Πρόκειται για εξαιρετική προσέγγιση, με πολλές διεισδυτικές παρατηρήσεις εμπνεόμενες από μια σημαντική φιλοδοξία – την ανεπίστρεπτη παγκόσμια ηγεμονική παρακμή των ΗΠΑ».

καθ. Andrew Gamble, Universities of Cambridge and Sheffield,

από τη βιβλιοπαρουσίαση στο The Political Quarterly

«Η κοινή δουλειά του Βασίλη Φούσκα και του Μπουλέντ Γκοκάυ για την ευρωπαϊκή κρίση και τα φιλόδοξα σχέδια της Γερμανίας είναι αφοπλιστική. Το πλαίσιο είναι η αναδιάρθρωση του Ευρωατλαντικού πολιτικο-οικονομικού χώρου υπό τη παγκόσμια πίεση της Κίνας. Μια μελέτη που επείγει να διαβαστεί άμεσα».

 καθ.  Werner Bonefeld, University of York, UK

«Το βιβλίο αυτό, μεταξύ άλλων, αναλύει τα ενοχλητικά παράδοξα της εποχής μας και συμβάλλει στην απαραίτητη συζήτηση για την αναζωογόνηση της σοσιαλιστικής πολιτικής».

καθ. Gilbert Achcar, SOAS University of London, UK

«Μια εντυπωσιακή και προσεκτική ανάλυση της κρίσης της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας».

καθ. Alan W. Cafruny, Hamilton College, USA

Το βιβλίο αυτό ολοκληρώνει την τριλογία των συγγραφέων για την κρίση του νέου αμερικανικού ιμπεριαλισμού και την ανάδυση της Ασίας στο παγκόσμιο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα. Τα δύο προηγούμενα έργα τους, The New American Imperialism (Praeger, 2005) και The Fall of the US Empire (Pluto, 2012), μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες.

Ο Βασίλης Κ. Φούσκας είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τη μελέτη των Κρατών, Αγορών και Λαών (STA.M.P.) στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου. Το 1998 ίδρυσε και έκτοτε τελεί αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies, η οποία εκδίδεται οκτώ φορές ετησίως από τον εκδοτικό οίκο Routledge-Taylor & Francis. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 10 γλώσσες.

Ο Μπουλέντ Γκοκάυ είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κηλ της Μεγάλης Βρετανίας. Είναι ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Global Fault-lines, που εκδίδεται από το Pluto Press του Λονδίνου. Από το 2008 και μετά χρησιμοποιεί μια «γεωλογική μεταφορά», αυτή των παγκόσμιων ρηγμάτων (global fault-lines), προκειμένου να ερμηνεύσει φαινόμενα μετατόπισης ισχύος στο παγκόσμιο κοινωνικό σύστημα.