Δεκάδες ερευνητές και ιστοριογράφοι του Καρπενησίου και γενικότερα της Ευριτανίας εξέτασαν και κατέγραψαν λίαν ικανοποιητικώς την ιστορία της περιοχής σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, λίγες και ενδεικτικές είναι οι αναφορές στην οικονομική ιστορία της πόλης και στους πρωταγωνιστές της.
Αυτό το κενό αποπειράται να καλύψει (έστω και μερικώς) τούτο το βιβλίο. Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στο γνωστό βιβλίο του Κάρλο Λέβι, στο οποίο ο συγγραφέας περιγράφει τη ζωή του όσο ήταν πολιτικός εξόριστος στη Νότια Ιταλία, σε μια περιοχή πίσω από τον κόσμο, όπως έλεγαν κάποτε και για την Ευριτανία.
Προφανώς, το βιβλίο αυτό δεν φιλοδοξεί να αντιγράψει το αριστούργημα του Λέβι. Όμως, τούτο θέλει να καταδείξει. Το Καρπενήσι, όμορφος τόπος με ζωντανούς ανθρώπους, επί χρόνια δεν είχε καταφέρει να ακολουθήσει την υπόλοιπη Ελλάδα στην πρόοδο, λόγω της απομόνωσης και της γεωμορφολογίας.
Παρά ταύτα, υπήρξαν άνθρωποι που το προσπάθησαν και ακόμη το προσπαθούν. Σε αυτούς λοιπόν τους ανθρώπους και στο περιβάλλον που έζησαν και δραστηριοποιήθηκαν αναφέρεται αυτό το βιβλίο.
Τούτο για έναν επιπρόσθετο λόγο. Γεννήθηκα από πατέρα έμπορο, που κι αυτός εμπόρου γιός ήταν. Εξ απαλών ονύχων έζησα και μεγάλωσα μέσα στην αγορά. Ένιωσα τον παλμό της, τις αγωνίες της, τα σκαμπανεβάσματα της. Γνώρισα τους ανθρώπους της και την ιστορία τους. Όταν τελείωσα τις σπουδές μου, ο πατέρας μου με πίεζε να επιστρέψω στο Καρπενήσι και να συνεχίσω το εμπόριο. Εκεί, λοιπόν στο επέκεινα όπου βρίσκεται είναι να του προσφέρω κάτι σχετικό. Αφού δεν έγινα έμπορος και έγινα γραφιάς. Και από τη θέση του γραφιά να ασχοληθώ με το... εμπόριο.