Στο βιβλίο αυτό ο Θεόδωρος Γεωργίου (Καθηγητής πολιτικής διλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) καταγράφει τις εμπειρίες του και τα βιώματά του με τον καθηγητή του Jürgen Habermas (κορυφαίο φιλόσοφο της εποχής μας) σε μία ανθρώπινη και ταυτόχρονα ακαδημαϊκή σχέση, η οποία διαρκεί σαράντα ολόκληρα χρόνια (1979-2019).
Το βιβλίο περιλαμβάνει τρία κεφάλαια: πρώτον, ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HABERMAS, δεύτερον, ΠΟΛΙΤΙΚΟ-ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ HABERMAS και τρίτον, ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΤΟΝ HABERMAS και ένα ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Ο Θεόδωρος Γεωργίου, επιχειρεί με τη γραφή του να υπερβεί την καθιερωμένη διάκριση των ειδών: (επιστημονική μελέτη, δοκίμιο ή λογοτεχνική έκθεση κ.α.), επειδή υποστηρίζει, ότι τα δύο «πράγματα» της ανθρώπινης ζωής, δηλαδή η σκέψη (η φιλοσοφία) και η ίδια η ζωή, η πραγματικότητα μπορούν να υπάρξουν μόνον ως ολότητα. Η λογοτεχνική εργασία του κρίνεται τελικά από τους ίδιους τους αναγνώστες.
Η εικόνα του μεγάλου φιλοσόφου Jürgen Habermas, η οποία σκιαγραφείται στο βιβλίο αυτό δεν περιλαμβάνει μόνον την φιλοσοφική θεωρία του «επικοινωνιακώς πράττειν», αλλά αναφέρεται πρωτίστως στο θεωρητικο-πολιτικό πάθος του Habermas για τη δημοκρατία, την ελευθερία, την δικαιοσύνη και γενικά για όλες τις ιδέες του πολιτικού διαφωτισμού, όπως αυτές ως ορθολογικές δομές εφαρμόζονται στις σύγχρονες πολιτικές μορφές ζωής. Η φιλοσοφία του Jürgen Habermas είναι η κατεξοχήν έκφραση του πνεύματος της εποχής μας.