Kανείς στη Βαρκελώνη δεν αναφέρει τον Μονταλµπάν µε το επίθετο ή το πλήρες όνοµά του. Όλοι τον λένε Μανόλο, ακόµα και σήµερα, χρόνια µετά τον θάνατό του. Ο Μανόλο συµβολίζει για τους Βαρκελωνέζους την ψυχή της Βαρκελώνης…
Οι θάλασσες του Νότου, Ο ελληνικός λαβύρινθος και Το βραβείο είναι τρία εξαιρετικά µυθιστορήµατα. Ο αναγνώστης θα τα απολαύσει.
Aπό το πρoλογικό σηµείωµα του Πέτρου Μάρκαρη
Ο ανά χείρας τόµος περιλαµβάνει τρία από τα δηµοφιλέστερα αστυνοµικά µυθιστορήµατα του Μανόλο (Μονταλµπάν) στα οποία πρωταγωνιστεί η Βαρκελώνη και φυσικά το άλτερ έγκο του συγγραφέα, ο απολαυστικός Πέπε Καρβάλιο, ένας ιδιόρρυθµος ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην κοµµουνιστής και πρώην πράκτορας της CIA, λάτρης του καλού φαγητού και των ωραίων γυναικών, που συνηθίζει να καίει στο τζάκι του τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα έργα της παγκόσµιας λογοτεχνίας.
ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ
Η πένα του Μονταλµπάν είναι δηκτική για τους ισχυρούς, αλλά τρυφερή για τους καταπιεσµένους.
TLS
Ένας ευφάνταστος και ηδονιστής συγγραφέας… Πρέπει να τον διαβάσετε.
Irish Independent
Εάν δεν έχετε γνωρίσει τον Καρβάλιο, τώρα είναι η κατάλληλη στιγµή. Ο πιο αυθεντικός ντετέκτιβ της γενιάς του και ένα ακαταµάχητο µείγµα πολιτικής πλεκτάνης, βαρκελωνέζικης ατµόσφαιρας και καταλανικής κουζίνας.
Venue
Για τις Θάλασσες του Νότου
Άκρως πολιτικό τούτο το µυθιστόρηµα του Μονταλµπάν δείχνει µε σαφήνεια το εύρος της αστυνοµικής λογοτεχνίας.
Φίλιππος Φιλίππου, Το Βήµα της Κυριακής
Για τον Ελληνικό λαβύρινθο
[Ο Μονταλµπάν] ξεδιπλώνει τη νοσταλγία του για το υπό εξαφάνιση παλιό πρόσωπο της Βαρκελώνης… και περνάει από χίλια κόσκινα τους πάλαι ποτέ αριστερούς συντρόφους, τους παραδοµένους πια στη γοητεία της εξουσίας, σ’ ένα µυθιστόρηµα τόσο καυστικό όσο και µελαγχολικό.
Σταυρούλα Παπασπύρου, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Για το Βραβείο
O σηµαντικότερος ίσως ισπανός συγγραφέας, έχοντας το χάρισµα του αλχηµιστή, µεταµορφώνει το υλικό του, που στα χέρια ενός άλλου συγγραφέα θα γινόταν µια ακόµα αστυνοµική ιστορία περιορισµένου βεληνεκούς και ενδιαφέροντος, σε πραγµατική οντολογική µελέτη της ανθρώπινης ύπαρξης.
Γιώργος Ξενάριος, Ελευθεροτυπία (Βιβλιοθήκη)