Οι εκδόσεις «Μένανδρος» παρουσιάζουν μία νέα ιδιαίτερη έκδοση-αφιέρωμα στην Αθήνα, με τίτλο: «Οι Συνοικίες των Αθηνών».
Η συγγραφή των κειμένων οφείλεται στον ιστορικό και δημοσιογράφο Ελευθέριο Γ. Σκιαδά, του οποίου η αγάπη, το ποικίλο συγγραφικό έργο, αλλά και η δράση του για “τα κοινά” της πόλης των Αθηνών, είναι ήδη γνωστά.
Το έργο απαντά σε μακρά σειρά ερωτημάτων που απασχολούν επί δεκαετίες τους ερευνητές. Ποιος ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι ενορίες και η εξέλιξή τους στην Αθήνα; Πότε σχηματίστηκαν θεσμικά οι συνοικίες της και ποιοι πρωταγωνίστησαν στο μείζον αυτό διοικητικό εγχείρημα; Πότε μετονομάσθηκαν τα Παντρεμενάδικα σε Αρδηττό, τα Πυθαράδικα σε Πεδίον του Άρεως και του Κασσίδη σε Αχαρνών; Πότε έγινε η ονοματοθεσία και η αρίθμηση των δρόμων; Η έκδοση προσφέρει πληθώρα νέων και τεκμηριωμένων απαντήσεων και πληροφοριών τόσο στους φιλαθήναιους αναγνώστες, όσο και στους ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές.
Παρουσιάζεται η γοητευτική πορεία και ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα και τον επίσημο σχηματισμό των συνοικιών (1908). Ουσιαστικά προβάλλεται η μακρά πορεία της μετάβασης των Αθηνών, από τις συνθήκες της Τουρκοκρατίας και της εποχής του Όθωνα, τους μαχαλάδες και τα πλατώματα, στη λαμπερή πόλη με τον νεοκλασικό χαρακτήρα, τη σύγχρονη οργάνωση, τα τμήματα και τις συνοικίες της. Δηλαδή, τα ιστορικά δρώμενα, τα οποία επηρέασαν άμεσα την πόλη και οι διαδικασίες μέσω των οποίων «η πόλις εγένετο πρωτεύουσα».
Στην διαδρομή αυτή συναντάμε τα βασιλικά διατάγματα και τις εγκυκλίους της Οθωνικής Αντιβασιλείας, τις θεσμικές παρεμβάσεις επί Γεωργίου Α΄, τον δήμαρχο Αθηναίων Σπυρίδωνα Μερκούρη αλλά και τον νομομηχανικό Αθανάσιο Γεωργιάδη που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στη διαίρεση και την ονοματοδοσία της πόλης. Επίσης ιστορούνται σημαντικές χαρτογραφήσεις που συνοδεύουν τις συνοικίες οι οποίες παρουσιάζονται κάθε μία ξεχωριστά. Εντέλει τίθενται οι βάσεις για μια σοβαρή πολεοδομική και διοικητική θεώρηση τις πλούσιας ιστορίας των Αθηνών και ερμηνεία της πορείας της κατά τα μεταπολεμικά χρόνια και τις ημέρες μας.
Στην έκδοση περιέχονται: